BES: “Çalışırken ölmek istemiyoruz”

BES İzmir Şubesi basın açıklaması gerçekleştirdi ve “çalışırken ölmek istemiyoruz” dedi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 02 Aralık 2020
  • 14:47

KESK'e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) İzmir Şubesi Konak Sümerbank önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın açıklamasını BES İzmir Şube Başkanı Mustafa Güven okudu. Güven, koronavirüs salgınında emekçilerin işsizlik ve yoksulluğun kıskacında virüsle-açlık arasında tercih yapmaya mahkum edildiğine değindi. Açıklamada AKP iktidarının salgın politikalarına değinerek “kendisine başarı hikayesi yazmaya çalışan siyasi iktidarın, “çarklar dönecek” ısrarı salgının daha fazla yayılmasına ve can kayıplarının artmasına neden oldu” denildi.

Açıklamanın devamında koronavirüs salgının yayılım hızı karşısında en son alındığı söylenilen tedbirlerin göstermelik olduğuna değinilerek şunlar belirtildi:

"İşkolumuzda bulunan başta vergi daireleri, adliyeler, SGK, Nüfus Müdürlükleri, İŞKUR olmak üzere bütün kurumlarda her gün yeni vakalar ortaya çıkmaktadır. Büro emekçileri her gün toplu taşıma araçlarını kullanarak işe gelmekte, fiziki olarak yetersiz hizmet binalarında yeterli tedbirler alınmadan iç içe hizmet vermeye devam etmektedir. Torba yasa ile yürürlüğe giren vergi ve sosyal güvenlik yapılandırması, bütçe hazırlıkları, yılsonu nedeniyle süreli işlerin tamamlanmak zorunda olması, vergi daireleri ve sosyal güvenlik kurumlarında iş yükünü ve buna bağlı olarak iş sahiplerinin kurumlara müracaatlarını arttırmıştır. Yine adliyelerde yılsonu nedeniyle duruşmalar ve icra işlemleri daha da yoğunlaşmıştır. Birimler vaka sayılarının artması nedeniyle kapatılmakta hizmet verilemez hale gelmektedir. Yargı emekçileri, avukatlar ve yurttaşlar adliye binalarında, icra dairelerinde virüs tehdidi altında işlemlerini yürütmeye çalışmaktadır. Bu nedenle yargıda duruşmalar ertelenmeli ve icra takipleri durdurulmalıdır diyerek, Dünya sağlık örgütü Ocak ayında 3. bir dalgadan söz ederken, Sağlık Bakanının açıklamalarına göre bazı şehirlerde 3. dalga çoktan görülmeye başlanmıştır. Son açıklanan verilerde göstermektedir ki temasın azaltılmaması, işçilerin ve emekçilerin yoğun olarak uzun saatler çalıştırılmaya zorlanması bu durumu içinden çıkılamaz bir hale getirmiştir. Örgütlü olduğumuz büro işkolunda söz konusu kapanmanın uygulanabilmesi ve hak kayıplarının önlenebilmesi için kamuda yapılan iş ve işlemlerde bütün yasal süreler bir an önce durdurulmalıdır."

Açıklamada BES talepleri şu şekilde sıraladı:

-Zorunlu mal ve hizmet üretimi dışında bütün iş kollarında üretime son verilmelidir.

-Kamuda yapılan işlemlerde bütün yasal süreler durdurulmalıdır.

-21 gün tam kapanma ve izolasyon sağlanarak, emekçiler sosyal ve ekonomik olarak desteklenmelidir.

-Zorunlu olarak hizmete ve üretime devam eden işyerlerinde emekçilere düzenli ve yaygın test yapılmalıdır.

- Çalışırken COVİD-19’a yakalanıyoruz. COVİD-19 İş Kazası sayılarak işlem yapılmalıdır.

-Eğitime ara verildiği süre boyunca 10 yaş altı çocuğu olan ebeveynlere ücretli izin verilmelidir.

-Adliye, Maliye, SGK başta olmak üzere kamuya personel alımı yapılmalıdır.

Kızıl Bayrak / İzmir