Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Kurulu başladı

Birleşik Metal-İş Sendikası 21. Olağan Genel Kurulu, bugün (2 Aralık) İstanbul Kartal'da bulunan Titanic Otel'de gerçekleşiyor. Genel kurulun girişinde Emeğin Kurtuluşu Birleşik Metal-İş temsilci ve üyelerine ulaştırıldı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 02 Aralık 2023
  • 13:41

Birleşik Metal-İş Sendikası 21. Olağan Genel Kurulu, bugün (2 Aralık) İstanbul Kartal'da bulunan Titanic Otel'de gerçekleşiyor. Genel kurulun girişinde Emeğin Kurtuluşu Birleşik Metal-İş temsilci ve üyelerine ulaştırıldı.

"Emek, Yaşam, Gelecek" şiarıyla örgütlenen genel kurulun programı, delegelerin ve uluslararası sendikaların katılımının tamamlanmasıyla başladı. Program Erdal Güney ile müzik grubunun Enternasyonal Marşı'nı söylenmesiyle başladı. Müzik dinletisinin ardından sendikanın merkez yönetimi adına Özkan Atar açılış yaptı. Atar'ın açılışından sonra Adnan Serdaroğlu konuştu. Serdaroğlu işçi sınıfına dönük saldırılardan, siyasal gelişmelerden, tek adam iktidarından bahseden konuşmasında direnişlerde, grevlerde, mücadelede işçilerin karşısına dikilen baskı, yasak, şiddet örneklerini sıraladı. Maden-İş geleneğinden alınan güçle hareket etme vurgusu yapılan konuşmasında Serdaroğlu, genel kurulu MESS süreci içerisinde gerçekleştirdiklerini vurguladı.

Serdaroğlu'nun konuşmasının sonra ara verildi. İkinci bölüm divanın seçilmesiyle başladı. Seçilen divan adına DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu konuşma yaptı. Emek, barış ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler adına saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşunun bitiminde eski Maden-İş'ten 15-16 Haziran direnişçilerinden Ezik Ozan salonda 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişini anlatan şiirini okudu.

Divan tarafından genel kurula katılan sendikaların eski ve yeni yöneticileri, parti ve örgütlerin yöneticileri ve temsilcileri, dünyanın birçok yerinden gelen sendika yöneticilerinin ismi okundu.

Konuk konuşmaları kısmında EMEP İstanbul milletvekili İskender Bayhan, Nakliyat-İş genel başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu konuştu ve Sol Parti, TKP, DİP, TİP adına konuşmalar yapıldı. Programa öğle yemeği arası verildi.

Genel kurul Avrupa ve Asya kıtalarından gelen sendika temsilcilerinin konuşmalarıyla devam etti. İşçi sınıfına dönük sermayenin saldırıları ve işçi sınıfının uluslararası dayanışmasının önemi vurgulandı. Konuk konuşmalarının bitmesinin ardından komisyonlar kuruldu ve önergeler oylandı. 

Verilen kısa bir ara sonrası delege konuşmalarına geçildi. Gebze 1 No’lu, Gebze 2 No’lu, İzmir, Eskişehir, Trakya, Manisa, İstanbul 1 No’ludan delegeler konuşmalar yaptılar. Yapılan konuşmalarda kıdem tazminatının gaspı, Filistin halkının yaşadığı katliam, grev fonunun güçlendirilmesi ve bu fonun grev-direnişler için harcanması gerektiği, sendikanın kadın mücadelesinde daha etkin olması, sermayenin ve işçi düşmanı iktidarın karşısında net bir tutum alması gerektiğine vurgular yapıldı. 

Yapılan delege konuşmalarının içerisinde Gebze 2 No’lu şube delegelerinden Lütfü Erdoğan ve Tabip Yavuz seçimlerin blok değil çarşaf listeyle olması önerilerinde bulundu. Bunun karşısında seçimin blok listeyle yapılması üzerine divana önerge sunuldu ve oylandı. Oy çokluğuyla blok listeyle yapılması geçmiş oldu. Bunun üzerine aday olan bu iki delege liste oluşturamadıklarından aday olamadılar. 

Delege konuşmalarının ardından yönetimden ayrılan Seyrettin Gülengül'e ve emekli olan sendika çalışanlarına plaketler verildi.

Son bölümde yönetime aday olan Özkan Atar, Ali Gündüz, Fehmi Elmacı, Özcan Atmaca, Ali Çeltek listesi adına konuşmalar yapıldı. Aday konuşmaları sonrasında kurulan komisyonların çalışmalarının sunumları yapıldı ve oylamaya sunuldu. 

Genel kurul yarın tek liste ile girilen seçimin gerçekleşmesiyle devam edecek.

Kızıl Bayrak / İstanbul