Birleşik Metal-İş İstanbul 1 No’lu Şube Genel Kurulu gerçekleşti

Birleşik Metal-İş Sendikası İstanbul 1 No’lu Şube Genel Kurulu, bugün Classes Otel’de gerçekleşti. Özcan Atmaca başkanlığındaki liste 172 oy alarak yeniden şube yönetimini kazandı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 19 Mart 2023
  • 21:00

Pendik Kaynarca'da yeri bulunan Birleşik Metal-İş Sendikası İstanbul 1 No’lu Şube Genel Kurulu, bugün (19 Mart) Classes Otel’de gerçekleşti. Genel kurul için genel merkez ve birçok şube yöneticisi, temsilciler ve delegeler toplandı. Çoğunluğun sağlanmasıyla birlikte saat 11.00'de program başladı.

Mata Otomotiv, Valfsan, AKS, Hitachi (ABB), Tabo, Cofle fabrikalarının ve THY Teknik'in örgütlü olduğu Birleşik Metal İş İstanbul 1 No’lu Şube Genel Kurulu’nda Mata direnişinin coşkusu ve yönetime aday iki listenin iç gerilimi hakimdi.

Genel kurul Mata direnişini selamlayan açış konuşmasıyla başladı. Ardından birçok eylemden, 1 Mayıs ve Mata direnişinden görüntülerin olduğu sinevizyonun gösterimi yapıldı. Sinevizyonda Mata direnişçileri göründüğünde alkışlandı ve “Mata işçisi direnişin simgesi!” sloganı atıldı.

Sinevizyonun ardından şube başkanı Özcan Atmaca yaptığı konuşmada, yönetime ilk geldiğinde olağanüstü bir tablo olduğunu ve üç dönem boyunca yeni fabrikalar eklendiğini, son dönemde eriyen TİS'ler karşısında ek zam için mücadele ettiklerini, 21 gündür süren Mata direnişin kimsenin beklemediği bir anda ortaya koyduğu örgütlü güç ile onur duyduğunu ifade etti. Mata'daki süreç için ve DİSK'i, Birleşik Metal-İş'i güçlendirmek için mücadele etmenin gerekliliğini vurguladı.

Atmaca'nın konuşmasının ardından divan seçimi yapıldı. Divan adına Adnan Serdaroğlu konuşma yaptı. Serdaroğlu, Mata ve MKS direnişlerinden söz ederek başladığı konuşmasında şunları söyledi:

“İşimiz sadece toplu sözleşme değil, yapılan sözleşmeler birkaç ayda anlamsızlaşıyor. Ülkeyi demokratikleştirmek gibi derdimiz var. İmzalanan TİS'leri hızlıca anlamsızlaştıran iktidardan hesap soracağız. Birlik olmazsak yarın bundan daha iyi olmayacak. Mata'nın önünde sınıfın iktidarına endeksli söylediklerimiz havada kalıyor gibi hissetmeyin. İşçi sınıfının iktidarı bu ülkede kurulacak.”

İktidarın depremin altında kaldığını, ikinci gün deprem bölgesine gittiklerini söyleyen Serdaroğlu konuşmasının devamında şunları ifade etti:

“Şili'deki 9,5 şiddetindeki deprem sonrası ders çıkarılıyor. Meksika da öyle. Ama biz gelişmekte olan bu ülkeler kadar olamıyoruz. 99 depreminden ders çıkaramıyoruz. Aynısını bir daha yaşıyoruz. Hatay Defne'de psiko-sosyal merkezi kuracağız. Yıllarca kalacak şekilde planladığımız bir yer olacak.”

Serdaroğlu'nun konuşmasının ardından program okundu, saygı duruşu gerçekleşti ve konuk konuşmaları yapıldı. Daha sonra delege ve yöneticiler konuştu. Delege konuşmaları Mata temsilcilerinin konuşmaları ile başladı.

Direniş süreçlerini, MATA sermayedarının sendikayı tasfiye etmesini ve fabrika yıllardır yaşadıkları sorunları anlatan Mata temsilcilerinin ardından Anadolu Isuzu, Hitachi, Valfsan, THY Teknik'ten delegeler konuşmalar yapıldı.

Konuşmalarda iktidarın işçi düşmanı tutumları, deprem ve rant politikaları, verili yönetimde bulunan Hüsnü Atasoy'a dönük eleştiriler dile getirildi. Hüsnü Atasoy'e dönük temel eleştiri noktalarını Mata direnişi sürecinde uyumak başta olmak üzere çaba sarf etmemesi ve birçok sözleşme sürecindeki kendi merkezli davranması olarak ortaya koydular.

Delegelerin ardından yönetime aday olanlar konuşmalarını yaptı. Yönetime aday olarak iki liste çıktı. Eleştirilen ve mevcut yönetimin listesinden çıkarılan Hüsnü Atasoy şube başkanı adayı olarak kendi listesini çıkardı. Mevcut yönetime ait listede ek olarak Hitachi baş temsilcisi Gencay Tuna yer aldı. 

Konuşmalardan sonra yemek arası verildi, yemekten sonra oylamaya geçildi. Oylama sonucunda Özcan Atmaca başkanlığındaki liste 172 oy alarak yeniden şube yönetimini kazandı. Hüsnü Atasoy başkanlığındaki liste 24 oy aldı.

Kızıl Bayrak / Tuzla