Ataşehir Belediyesi’nde grev kararı

Ataşehir Belediyesi’nde toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşmazlık üzerine grev kararı alındı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 19 Şubat 2021
  • 19:55

Genel-İş Sendikası ile İstanbul Ataşehir Belediyesi arasında toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine, belediye binası girişine grev kararı asıldı. Önümüzdeki günlerde anlaşmazlık sürerse 2 Mart’ta işçiler greve çıkacak.

Kadıköy, Maltepe, Kartal ve Ataşehir Belediyesi çalışanlarının da bulunduğu işçiler belediye önünde toplandı. 

DİSK/Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube Başkanı Ahmet Arıkan konuşma yaptı. Arıkan taleplerinin ‘insancıl ve karşılanabilir’ olduğunu vurgulayarak Kadıköy’de toplu sözleşmedeki 81 maddeden 70’ini işçilerin onayıyla kazanımla sonuçlandırdıklarını ifade etti. Arıkan, greve ise 2 bin 300 çalışandan 2 bininin katıldığını bildirdi. “Örnek bir grev” yaptıklarını öne süren Arıkan sözlerine şöyle devam etti:

 “Grevin ikinci günü gece gelen tekliflere Olmaz’ dedik. Genel merkez yöneticileri ‘Gelinen nokta iyidir’ dediler, biz kabul etmedik, işçiler de kabul etmedi. Kadıköy Belediyesi’nde imzalanan sözleşmenin 70 maddesi işçinin kazanımıdır. Geri kalan 11 madde bizim değildir. Onun altında bizim imzamız yok. Keşke o sözleşme işçinin istediği noktada bitseydi. Keşke o imzayı işçi atsaydı. Son döneminde yaşanan aksiliğe rağmen Türkiye’de belediyeler içerisinde imzalanan en iyi sözleşmedir.”

Ataşehir Belediyesi çalışanlarının hakları için toplandıklarının altını çizen Arıkan şunları söyledi: 

“Buradan tekrar sesleniyorum Belediye Başkanı Battal İlgezdi’ye, belediye yönetimine: Bakın işçi yıllardır kayıplar yaşıyor, geçinemiyor. Enflasyonun altında eziliyor. Bu sözleşme ile bütün sorunları çözeceğimiz iddiasında değiliz, işçinin de böyle bir beklentisi yok ama Ataşehir’e yakışır bir sözleşme örneği sergileyelim, işçinin taleplerini görerek, ücretsel maddeleri bir an önce görüşelim, kalan altı iş günü süresinde gelin bu sözleşmeyi bitirelim.”

Arıkan ayrıca “Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’yle telefonla görüştüğünü sözleşmenin masada sonuçlandırılması için çalışılacağı sözünü aldığını” ifade etti.

Açıklamanın ardından Genel-İş Sendikası tarafından alınan grev kararı belediyenin kapısına asıldı. Grev kararının kapıya asıldığı sırada bazı işçilerle eski sendika temsilcisi olanlar arasında kısa süreli tartışma yaşandı.