İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi Ağustos 2022’e ait iş cinayetleri raporunu yayınladı. Rapora göre Ağustos’ta 186, 2022 yılının ilk sekiz ayında en az 1202 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.
Devam eden işçi direnişlerini selamlayarak başlayan raporda öne çıkan bazı tespitler şu şekilde:
“1- Motokurye ölümleri artarak devam ediyor. Pandemi ile birlikte giderek genişleyen, güvencesiz çalışmanın hâkim olduğu ve işçi profilinin çoğunlukla 20’li yaşların başında olduğu sektörde işçi sağlığı açısından en net sonuç ortada: Ağustos ayında on motokurye hayatını kaybetti. Yılın ilk sekiz ayında ölen motokurye sayısı yirmi sekiz.
2- Yirmi sekiz yaş altında iş cinayetlerinde ölen genç (ve çocuk) işçilerin ölümünde oransal bir artış sürüyor. Ölümler 14 yaş altında tarım işkolunda ve Gaziantep, Şanlıurfa, Konya ve İstanbul’da; 18 yaş altında tarım, inşaat, konaklama, metal ve tekstil işkollarında ve Şanlıurfa, Adana, Gaziantep ve İstanbul’da; 18-28 yaş arasında ise inşaat, tarım, maden, taşımacılık, metal, enerji işkollarında ve İstanbul, Antalya, Manisa ve İzmir’de yoğunlaşıyor.
3- Yine uzun zamandır hâkim olan neoliberal politikaların bir sonucu olan yaşlı işçi ölümleri artık her gün basında yer alıyor. İnşaatlarda, tarımda, sokakta atık toplarken 60’lı ve 70’li yaşlardaki işçiler düşerek, zehirlenerek, trafik kazasında hayatlarını kaybediyor.
4- İşçilerin çalışırken veya hakkını ararken uğradığı işverenler tarafından gerçekleştirilen şiddet olayları da devam ediyor…
5- 2013 yılından bugüne tersane/gemi sektöründe kayıt altına aldığımız 289 iş cinayeti Yalova Sefine Tersanesi’nde meydana geldi: Taşeron Özyılmazlar işçisi 19 yaşındaki Şanlıurfalı Yasin Demirdağ 20 metre yükseklikten düşerek hayatını kaybetti. Bu noktada tersanelerdeki taleplerimizin altını tekrar çizmek istiyoruz. İş cinayetlerinin sorumlularının yargılanması, iş güvenliği tedbirlerinin alınması, uzun çalışma saatlerine son verilmesi, her tersaneye sağlık ekipmanı sağlanması, işçilerin hak ettikleri ücretlerin zamanında ödenmesi ve yatırılmayan sigorta primlerinin yatırılması, taşeronlaştırmaya son verilmesi, sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması...
6- Son olarak; Sao Paulo uçak gemisinin Aliağa’ya getirilmesinden vazgeçildi. Bu kararın alınması için mücadele veren dostlarımıza teşekkür ediyoruz...”