Hindistan’da işçiler açlık grevinde

Hindistan Sendikalar Merkezi’ne bağlı Talema Electronics işçileri, ücretlerin iyileştirilmesi talebiyle 9 Ağustos’tan bu yana açlık grevindeler.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 15 Ağustos 2021
  • 21:07

Hindistan’ın Tamil Nadu eyaletine bağlı Salem bölgesindeki Talema Electronics fabrikasında 100’ü aşkın işçi ücretlerinin iyileştirilmesi talebiyle 9 Ağustos’tan beri süresiz açlık grevinde. Greve katılan 17 işçi hastaneye kaldırılırken bir işçi de yoğun bakımda.

BirGün’ün Newsclick India’dan aktardığı habere göre, altı milyon üyesi bulunan Hindistan Sendikalar Merkezi’ne (CITU) bağlı işçiler İsveçli bir şirkete ait fabrika olan Talema Electronics yöneticileriyle ücret artışı talebiyle yaptığı görüşmeden sonuç alamadı. Sendika yöneticileri, “Ücret anlaşması 13 Şubat 2020’de sona ermesine rağmen yönetim yeni bir anlaşma yapmak için hiçbir çaba göstermedi. Biz de 22 Şubat 2020’de fabrika yöneticilerine ihtar verdik ancak bundan da sonuç alamadık” açıklaması yaptı. İşçiler ise fabrika patronlarının Covid-19 pandemisini bahane ederek ücret düzenlemelerini geciktirdiğini vurguladı.

Pandemide üretim kesintisiz sürdü

Pandemi dönemi boyunca 45 günlük kapanma dışında üretimin kesintisiz devam ettiğini belirten işçiler 17 ay boyunca ücret zammında ısrar ettikten sonra 4 Ağustos’ta süresiz greve çıktı.

Basına konuşan açlık grevindeki işçiler, “Yönetim pandemi döneminden yararlandı ve kasıtlı olarak ücret anlaşmasını 1,5 yıl erteledi. Daha fazla gecikmeyi kabul etmeyeceğiz, taleplerimizin bir an önce karşılanması gerekiyor” açıklaması yaptı.

Fabrika işçileri 4 Ağustos’ta yapılan toplantının ardından 9 Ağustos’tan itibaren süresiz açlık grevine gitme kararı alırken fabrika yöneticileri ise işçileri işten atmakla tehdit etti.

Açlık grevindeki işçilerden Banumathi, “2004’ten beri bu fabrikada çalışıyorum, 17 yıldır emek veriyorum. Emeğimizi sömürüyorlar, kendimizi aldatılmış hissediyoruz” diye tepki verirken talepleri kabul edilene kadar mücadelelerini sürdüreceklerini ifade etti. CITU sendikası ise fabrika yöneticileriyle yeniden müzakere çağrısında bulundu.