Acarsoy işçilerinden coşkulu dayanışma etkinliği...

Sendikalaştıkları için işten atılan ve 94 gündür direnen Acarsoy Tekstil işçileri, dayanışma komitesi ile birlikte dayanışma etkinliği düzenledi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 16 Haziran 2022
  • 10:55

Sendikalaştıkları için işten atılan ve 94 gündür direnen Acarsoy Tekstil işçileri, dayanışma komitesi ile birlikte dayanışma etkinliği düzenledi. Etkinlikte, Acarsoy işçileriyle dayanışma çağrısı ve 15-16 Haziran direnişinin gösterdikleri öne çıktı.

Program, ilk olarak sinevizyon gösterimi ile başladı. Sinevizyonda 15-16 Haziran direnişinden günümüze sınıf hareketinden ve Acarsoy direnişinden kesitler yer aldı. Ardından dayanışma komitesi adına bir konuşma yapıldı. Konuşmada tarihin devindirici gücünün sınıf mücadelesi olduğu vurgulanırken, 15-16 Haziran Direnişi anlatıldı. Direnişi doğuran tarihsel koşullar özetlenerek, 15-16 Haziran Direnişi’nin Türkiye sınıf hareketinde oynadığı rol özetlendi. Acarsoy direnişine vurgu yapılarak, sınıf dayanışmasının önemine işaret edildi. Ardından sözü Öz İplik-İş Sendikası örgütlenme uzmanı Serkan Açıcı ve direnişçi işçiler aldı.

Açıcı, kürsülerden kadın haklarından, kadın emeğinden, kadın cinayetlerinden bahsedenlerinin bu salonda olmadığını, gerçek emek dostlarının Acarsoy direnişinin başından beri yanında olduğunu ve bu salonda da onların yer aldığını vurguladı ve teşekkür etti.

“Direne direne kazanacağız”

Direnişçilerden Emel Didir, Acarsoy'da yaşananları aktararak, direniş sürecini özetledi ve "Bizleri işten atarak, sendikal çalışmanın son bulacağını zannettiler, ama yanıldılar, artık daha güçlüyüz" dedi.

Öznur Mantarcı ise, kadın işçilerin Acarsoy'da yaşadıklarını anlattı. Kadınların üzerindeki çifte yüke işaret ederek, kadın işçilerin mücadele ile direne direne kazanacağını anlattı.

Dilek Dündar ise, Acarsoy patronun işçilerin emeği ve alınteri üzerinden servetine servet katladığını, işçilerin ise haklarını istediği, korkmadıklarını, direndiklerini ve kazanacaklarını söyledi.

Selinay Yılmaz ise, katılan tüm kurumlara teşekkür ederek, bir emek dostunun Acarsoy işçileri için yazdığı şiiri okudu.

Ardından 10 Ekim Halk Korosu şarkı ve türküleriyle sahnede yerini aldı.

Direnen işçilerden Acarsoy direnişi ile dayanışma

Programın ikinci bölümünde, diğer kentlerde direnen işçiler söz aldı. Gözaltına alındıkları için geceye katılamayan EnerjiSA işçilerinin selamı iletildi.

Sinbo direnişçisi Dilbent Türker, Sinbo'da direniş sürecini özetlerken, işçi sınıfının fiili, meşru, miltan mücadelesinin önemine değindi.

SML direnişçisi ise, SML'deki süreci aktardı ve 15-15 Haziran Direnişi'ni selamlayarak, yol göstemeye devam ettiğini vurguladı.

Yemek Sepeti direnişçisi ise, Ocak ayından itibaren yükselen işçi direnişçilerine vurgu yaptı.. İşten atıldığı için direnmeye devam ettiğini ifade etti.15-16 Haziran Direnişi'nin tarihsel önemine dair vurgular yaptı.

Alba direnişçisi ise, işçi sınıfının karşı karşıya kaldığı saldırıları ve sınıf hareketinin önündeki engelleri anlattı. Örnekler üzerinden sendikal bürokrasinin uğursuz rolüne işaret etti.

Program, Ozan Çoban ve Güneş Demir'in şarkı ve marşlarıyla devam etti.

Etkinliğe, Bursa milletvekilleri Orhan Sarıbal, Nurhayat Altaca, Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Rafi Ay,  Tekstil İşçileri Birliği, Metal İşçileri Birliği, Halkevleri Genel Başkanı Nebiye Ertürk, İşçi-Emekçi Kadın Komisyonları mesaj gönderdi.

Halaylar ve sloganların ardından direnişle dayanışma çağrısıyla etkinlik sona erdi.

Kızıl Bayrak / Bursa