Acarsoy Tekstil’de satış sözleşmesi imzalandı!

TİB, yaptığı yazılı açıklamayla Acarsoy Tekstil’de, Acarsoy Tekstil kapitalisti ile Öz İplik-İş Sendikası arasında gerçekleşen toplu iş sözleşme görüşmeleri sonucunda satış sözleşmesinin imzalandığını açıkladı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 23 Şubat 2023
  • 08:55

Tekstil İşçileri Birliği, yaptığı yazılı açıklamayla Acarsoy Tekstil’de, Acarsoy Tekstil kapitalisti ile Öz İplik-İş Sendikası arasında gerçekleşen toplu iş sözleşme görüşmeleri sonucunda satış sözleşmesinin imzalandığını açıkladı.

Tekstil İşçileri Birliği’nin gerçekleşen satış sözleşmesi üzerine yaptığı yazılı açıklama şöyle:

Sendikalaştıkları için işten atılan 4 kadın işçinin 5,5 ay süren direnişinin ardından gelişen süreçte, Öz İplik-İş Sendikası Acarsoy Tekstil’de 14 Ekim tarihinde yetkiyi almıştı. 4 ay süren Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin ardından Acarsoy’da satış sözleşmesine imza atıldı.

Sendika yöneticileri tarafından işçi arkadaşlarımıza yapılan açıklamaya göre (halihazırda sözleşme hükümlerini içeren yazılı bir açıklama bulunmuyor) 3 yıllık sözleşmeye imza atıldı. 31 Aralık’tan geçerli olmak üzere %56 zam alındığı ifade edildi. 1 Ocak itibariyle asgari ücret zammının %54,5 olduğunu düşündüğümüzde, sözleşme zammı sadece %1,5. Sendika yöneticilerinin ifadesiyle 200 TL.

Öncesinde Acarsoy Tekstil işçilerinin 2 ikramiye, yakacak ve erzak hakları bulunuyordu. Bu hakların ek bir kazanım olmadan aynı şekilde devam edeceği ifade edildi. Sendika yöneticileri, aynı zamanda sendikal aidat kesilmeyeceğini de söylüyorlar.

Acarsoy Tekstil’de verilen mücadeleye ve ödenen bedellere rağmen, ihanet sözleşmesine imza atılmasına şaşırmıyoruz. Bu sonucun bürokratik-uzlaşmacı sendikal anlayışın bir sonucu olduğunu düşünüyoruz.

Yapılan sözlü açıklamalara göre; Acarsoy patronu çok katı davranmış. Acarsoy Tekstil işçileri sahip çıkmamış, greve çıkma koşulu yokmuş...

Bu süreci adım adım sizler ördünüz.

Acarsoy Tekstil patronu, Direnen Acarsoy Emekçileri sayfasının kapatılmasını istediğinde onay verdiniz. İtiraz eden işçileri tecrit ettiniz. “İyiniyet” adına ipleri patrona teslim ettiniz. “Yetkili olmanın avantajlarına” rağmen, Acarsoy Tekstil işçilerinin birleşmesi, örgütlenmesi, eğitilmesi için hiçbir adım atmadınız. Tüm Toplu İş Sözleşmesi sürecini arka kapılar ardında yürüttünüz. Tüm bunlardan dolayı Acarsoy patronu “çok katı”, işçiler ise “sahip çıkmıyor.”

Toplu İş Sözleşmesi imzalanmasına rağmen, Acarsoy Tekstil, sendikasız bir işletmeden farksız durumda. Acarsoy Tekstil işçisi arkadaşlarımız da bu duruma tepkili. Kararı ise Acarsoy Tekstil işçileri verecek. Ya bu tabloya boyun eğecek. Ya da Acarsoy patronu ve işbirlikçi sendikal anlayışa karşı kendi birliğini kuracak. Başka bir seçenek, başka bir çözüm bulunmuyor!

Tekstil İşçileri Birliği (TİB)

20 Şubat 2023