“21. yüzyılda işçi sınıfı hareketi, deneyimler, eğilimler sempozyumu”

BİH, Limter-İş ve Kadın İşçinin Sesi'nin düzenlediği "21. yüzyılda işçi sınıfı hareketi, deneyimler, eğilimler sempozyumu" Şişli'de bulunan Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 22 Haziran 2024
  • 20:00

Birleşik İşçi Hareketi (BİH), Kadın İşçinin Sesi, Limter-İş sendikasının düzenlediği "21. Yüzyılda İşçi sınıfı hareketi, deneyimler, eğilimler sempozyumu" Şişli'de bulunan Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

ETHA’da yer alan habere göre işçi sınıfının tarihsel deneyimleri, sonuçları ve öğrettiklerinin tartışıldığı birinci oturumda, sınıf hareketi tarihinin deneyimlerinden doğru sonuçlar çıkararak mücadele etmek gerektiği kaydedildi.

Sempozyumun ilk gününde, "İşçi sınıfının tarihsel deneyimleri, sonuçları, öğrettikleri", "Mücadele, sendika ve işçi örgütlenmesinde durum nedir, ne yapmalı, nasıl yapılmalı" ve "Kadın işçi mücadelesi, arayışlar, örgütlenmeler" başlıklı üç oturum gerçekleştirildi.

Açılış konuşmasını yapan Gamze Toprak, işçi sınıfı hareketinin tarihi derslerini ele almak ve bugünkü koşullarda karşı karşıya kaldığı sorunları tartışmak ve çözüm yolları bulmayı hedeflediklerini kaydetti. Sempozyumu 1999 yılında işkencede katledilen Limter-İş Sendikası Eğitim Uzmanı Süleyman Yeter şahsında ölümsüzler anısına yapılan saygı duruşuyla başladı. Bu esnada hep bir ağızdan Adnan Yücel'in "Biz kazanacağız" şiiri okundu.

Sempozyum, sınıf mücadelesinin aktarıldığı sinevizyonla devam etti. Ardından komite adına BİH Dönem Sözcüsü Meliha Kayacı konuştu.

İlk oturum Nadiye Gürbüz'ün moderatörlüğünde gerçekleşti. "Osmanlı'dan 15-16 Haziran'a direnişler, deneyimler" konusunda Yüksel Akkaya, "15-16 Haziran ayaklanması" konusunda Zafer Aydın, "NETAŞ Grevi ve 1989 grevi ve direnişi" konusunda Hakan Koçak, "İş cinayetlerine karşı tersane grevi ve direnişleri" konusunda Kanber Saygılı, "Özelleştirmelere karşı mücadele; SEKA, Tekel direnişi konusunda" ise Mürüvet Küçük sunum yaptı. Gürbüz, sempozyumun gözaltında işkenceyle katledilen komünist işçi önderi Süleyman Yeter'e atfedildiğini hatırlattı.

İkinci oturumda "Mücadele, sendika ve işçi örgütlenmesinde durum nedir, ne yapmalı, nasıl yapmalı" konusu ele alındı. Oturumun kolaylaştırıcılığını BİH Dönem Sözcüsü Meliha Kayacı üstlenirken; "Umut-Sen deneyimi; maden ve depo işçileri deneyimi"ni Burcu Arıkan, "Greif direnişi, işgal ve etkileri"ni Okan Karaçam, "Tekstil-Sen deneyimi, fiili meşru mücadele sendikacılığı"nı Beycan Taşkıran ve inşaat işçileri deneyimini Yunus Özgür aktardı.

Üçüncü oturum "Kadın İşçi Mücadelesi, Arayışlar, Örgütlenmeler" başlığıyla tamamlandı. Üçüncü oturumda, Bahar Gök, "Kadın İşçi Dergisi Deneyimi: Feministlerin İşçi Sınıfı Mücadelesi", Nazan Gevher Çam Ay "Mor Liste Deneyimi, Öğrettikleri", Serpil Topal, "Sosyalist Kadın İşçi Çalışması Deneyimi", Tülay Korkutan "İMECE- Ev Emekçisi Kadın Mücadelesi" başlıklarında sunum yaptı.