15-16 Haziran büyük direnişimiz 43. yılında...

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 15 Haziran 2013
  • 15:05

15-16 Haziran ruhuyla Taksim direnişine!

İşçi sınıfımızın şanlı 15-16 Haziran Büyük Direnişi 43. yılında. Bundan 43 yıl önce işçi sınıfı, iradesini ayaklar altına almaya çalışan egemenlere büyük bir direniş destanı yazarak cevap verdi. Zamanın sermaye hükümetinin DİSK’in önünü almak için hazırladığı yasa tasarısına karşı ayağa kalkan yüzbinlerce işçi hayatı durdurdu. İstanbul’un batı ucundan Kocaeli’ye kadar ayağa yayılan direnişe, yüzlerce fabrikadan işçiler katıldı. Barikatları aşıldı, meydanlar zaptedildi ve en sonunda fermanlar yırtıldı.

İşçilerin ayağa kalkışı karşısında burjuvalar kaçacak delik aradı, sermayenin faşist iktidarı da sıkıyönetim ilan ederek zorbalıkla direnişi ezmeye çalıştı. Böylelikle polis şiddeti nedeniyle 3 işçi arkadaşımız öldü, 200’den fazla işçi de yaralandı, yüzlercesi yargılandı, 5 bini aşkın işçi de işten atıldı.

Büyük direniş böylelikle bastırıldı, fakat burjuva asalakların ve onların hizmetkarlarının 15-16 Haziran korkusu bugüne kadar devam etti. Bunun için 12 Eylül darbecilerinin ilk yaptığı, DİSK’i kapatıp bu büyük direnişten dolayı yarım kalan işlerini tamamlamak oldu. Bunun için de işçi sınıfı üzerindeki baskı ve yasaklarını, işbirlikçi sendikal düzenlerini korumak için Bosch örneğinde olduğu gibi ellerinden gelen her şeyi yapmaya devam ettiler.

Ancak 15-16 Haziran ruhu yaşamaya devam ediyor. Gezi Parkı ile başlayan halkın büyük ayağa kalkışı bu bunun en canlı kanıtıdır. Elbette henüz işçi sınıfımız fabrikaları boşaltarak alanları doldurmuyor, ama 15-16 Haziran Direnişi'ni bayrak yapan işçiler Taksim barikatlarında dövüşmeye devam ediyorlar. 15-16 Haziran ruhu barikatlarda mücadele eden emekçilerin ve gençliğin yüreklerinde yaşamaya devam ediyor.

Metal İşçileri Birliği, 43. yılında büyük direnişi selamlarken, işçi sınıfının tüm neferlerini burjuva asalaklara karşı Haziran ruhuyla Taksim’den başlayan büyük direnişte saf tutmaya çağırıyor.

Metal İşçileri Birliği

15 Haziran 2013