Şili’de bir kadın cinayeti daha: Polis şiddetini görüntüleyen gazeteci öldürüldü

Şili’de devlet terörü yeni kadın cinayetleriyle devam ediyor. Eylemlere katılan sokak sanatçısının ölümünün ardından, şimdi de eylemleri takip eden ve polis şiddetini görüntüleyen gazeteci evinde ölü bulundu.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 25 Kasım 2019
  • 10:54

Şili’de kitlesel eylem ve protestolara eşlik eden devlet terörü kadınları hedef alıyor, yeni kadın cinayetleri yaşanmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz ay, protestolara katılan ve son olarak gözaltına alındığı görülen sokak sanatçısı Daniela Carrasco’nun ölümü açıklığa kavuşmazken, son olarak da Albertina Martínez Burgosa adlı kadın gazeteci-fotoğrafçı evinde ölü bulundu.

Başkent Santiago’daki evinde ailesi tarafından bulunan Martínez Burgosa’nın eylemleri takip ettiği ve polis şiddetini görüntülediği, cinayetin ardından evinde teknik ekipmanlarının bulunamadığı öğrenildi.

Ayrıca bedeninde şiddet bulguları da olan Martínez Burgosa’nın öldürülmesiyle ilgili savcılık da açıklama yaptı. Savcı Debora Quintana, daha net bir değerlendirme için otopsiyi beklemeleri gerektiğine değinerek “cinayet iddiası” üzerine soruşturma yürüttüklerini ifade etti.

Carrasco’nun ölümü aydınlatılmadı

Eylemlerde en az 23 kişinin hayatını kaybettiği ülkede, kadın cinayetleri ve devlet terörü de tepkileri büyütüyor. Kriz ve zamlar nedeniyle ülkede patlak veren kitlesel protestolarda öne çıkan pandomim sanatçısı Daniela Carrasco, 19 Ekim akşamı gözaltına alınmış, ertesi sabah ise cansız bedeni sokakta bulunmuştu. İşkence ve cinsel saldırıya uğradığı iddia edilen Daniela Carrasco’nun intihar etmiş olabbileceği öne sürüldü.

Süreci yakından takip ettiklerinin belirten Şili Feminist Avukatlar, önceki gün yaptıkları açıklamada, işkence ve cinsel saldırı iddialarının doğru olmadığını; intihar olasılığına işaret edebilecek, Carrasco’nun bıraktığı bir not bulunduğunu ve soruşturmanın sürdüğünü ifade etti. Daniela Carrasco’nun ölümünün birinci ayının geride kaldığı geçtiğimiz günlerde, kadın örgütleri ve yakınları Daniela Carrasco’yu anarak ölümünün aydınlatılmasını talep etmişti.