İzmir’de kadın cinayeti davası öncesi eylem

İzmir Çiğli’de, 19 Haziran’da eski eşi tarafından öldürülen Habibe Çevik ve kardeşi Fatma Çevik için eylem yapıldı!

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 13 Aralık 2019
  • 14:34

19 Haziran’da Çiğli’de denetimli serbestlik yasasından faydalanarak izne çıkan Göksel Sağlam eski eşi Habibe Çevik ve kardeşi Fatma Çevik'i silah ile öldürmüştü. İki kardeşin öldürülmesi ile ilgili davanın ilk duruşmasının olması nedeniyle Çiğli’de Ziraat Bankası’nın önünde kadınlar bir araya gelerek hem kadın cinayetlerine dikkat çektiler hem de mahkemeye çağrı yaptılar.

Eylem alkış ve sloganlar ile saat 12.30 başladı. Çiğli Kadın Platformu (ÇKP) adına yapılan basın açıklamasında Habibe Çevik’in 2016-2017 yılları arasında birçok kez eski eşi tarafından takip ve rahatsız edildiği için savcılığa başvurmuş olmasına rağmen Göksel Sağlam’ın hem iş yerini hem de kaldığı  Kadın Sığınma Evi’ni basarak Çevik’e şiddet uyguladığı, bunların da devletin koruması, polisin gözleri önünde yaşandığı söylendi. Açıklamanın devamında “Habibe, Fatma, Ceren, Şule Çet ve sayamadığım birçok kadın devletin erkekleri iyi hal indirimi ve erkekleri koruması sonucu yaşanmıştır” dendi.

Açıklamada İstanbul Sözleşmesi’ne değinilerek, “Nafaka hakkımızı gasp edemezsiniz, kadınların boşanmasını engelleyecek yasalar yerine kadınları koruyun” dendi ve “İstanbul Sözleşmesi’ne uyun” çağrısı yapıldı.

Kadın cinayetlerinde devletin ve yasaların rolü anlatılan açıklamada son olarak şunlar söylendi:

“Bu düzeni, bu eril zihniyeti iyi tanıyoruz ve kabul etmiyoruz. Göksel Sağlam ve tüm kadın katilleri hakkında ettikleri cezaları alıncaya kadar, bir kadın daha eksilmeye neye kadar mücadele edeceğiz. Tüm kadınları eşit özgür biçimde yaşayabileceği bir ile istiyoruz. Kadınların ve çocukların istismar edilmediği, katledilmediği, eşit, özgür bir dünya istiyoruz ve bu dünyayı kazanana kadar mücadele edeceğiz diyerek Habibe, Fatma, Şule Çet, Ceren ve tüm katledilen kadınlar bizim isyanımızdır.”

Açıklamada bugün başlayacak duruşmaya da çağrı yapıldı.

Açıklamanın ardından Habibe Çevik’ın kızı konuşma yaptı. Annesinin ve teyzesinin mahkemesine çağrı yaparak “Beni yalnız bırakmayın. Yaşadığım süre boyunca annemin ve tüm kadın cinayetlerinin hesabını soracağım” dedi.  

Ardından toplu halde mahkemeye geçildi.

Kızıl Bayrak / İzmir