Mardin'de 8 Mart çağrısı

TJA, 8 Mart'a hazırlık çalışmalarına hapishanede yaşamını yitiren Garibe Gezer'in memleketi Dargeçit'te başladı.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 25 Şubat 2022
  • 17:15

Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA), 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla gerçekleştireceği etkinliklerin programını Kandıra Kadın Kapalı Hapishanesi’nde hayatını kaybeden Garibe Gezer’in memleketi olan Mardin'in Dargeçit’te açıkladı.

Kadınlar ellerinde katledilen Deniz Poyraz ve Garibe Gezer’in fotoğraflarıyla taleplerinin yer aldığı dövizler taşıdı. Yürüyüş ile başlayan etkinlikte kadınlar, “Jin Jiyan azadî” ve “Bijî berxwedana jinan” sloganlarını haykırdı. Garibe Gezer'in annesi Halime Gezer, “Bu Garibe'nin düğünüdür” diyerek gelen kadınları selamladı.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre kadınlar adına açıklama yapan TJA Mardin Sözcüsü Eylem Amak şunları dedi:

“8 Mart'tın startını Kerboran'dan veriyoruz ve buradan Garibe Gezer yoldaşın mücadelesini ve direnişini sürdüreceğimize, mücadelesini yükselteceğimize söz veriyoruz. Kadın özgürlük mücadelesinin iktidarlar için korku kaynağı haline geldiği bu nedenle 2021 yılı, kadına yönelik soykırım politikalarının vahşet boyutuna ulaştığı bir yıl oldu. Erkek egemen sistemler tüm kirli ve baskıcı politikalarıyla kadın soykırımını gerçekleştirerek kadının toplumsal değerlerini saldırdı.”

AKP- MHP iktidarının sonunu özgürlükleri için mücadele eden kadınların getireceğini bildiğini belirten Amak şu şekilde devam etti:

“Cinsiyetçi, dinsel ve neoliberal özel savaş politikalarının hedefinde olan Kürt kadınları olarak tüm saldırıların hesabını öz gücümüzle sormak için 8 Mart'ta isyanımızı bir kez daha yükseltiyoruz. Erkeklerin kadınlar adına çıkardıkları cinsiyetçi politikalara ve yasalara, diktatörlük rejimlerine karşı bu 8 Mart'ta özgür bir yaşamın inşası için mücadelemizi yükselteceğiz. İktidardaki AKP-MHP, son dönemlerini yaşadığı için saldırıların dozunu yükseltmiş durumda. O yüzden Ayşe Gökhan şahsında yüzlerce kadın arkadaşımızı gözaltına alıp tutuklayarak, TJA'yı da yasa dışı ilan ederek kadın mücadelesine son vermek istiyor.”

“Savaş yaşamı katlediyor”

Ardından konuşan Pero Dündar, tarihi günlerden geçtiklerini belirterek, kadınların bütün baskılara karşı verdiği mücadeleye dikkat çekti. Dündar, her yerde ağır bedelleri kadınların ödediğini ama tüm bunlara rağmen mücadeleden geri adım atmadıklarını söyledi. Kadınların katledildiğini hatırlatan Dündar, kadın katillerinin tutuklanmadığını sokaklarda ellerini kollarını sallaya sallaya gezdiğini ifade etti.

Açıklama sloganlar eşliğinde sona ererken, kadınlar halaylarla 8 Mart kutlaması yaptı.