KESK: Haklarımız için alanda olacağız!

KESK Diyarbakır Kadın Meclisi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne ilişkin yaptığı basın açıklamasında hakları için alanlarda, iş yerlerinde ve hayatın tüm alanlarında olacaklarını belirtti.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 26 Şubat 2022
  • 22:00

KESK Diyarbakır Kadın Meclisi, 8 Mart Dünya Emekçiler Kadınlar Günü’ne ilişkin yaptığı basın açıklamasında hakları için alanlarda, iş yerlerinde ve hayatın tüm alanlarında olacaklarını belirtti. Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesine bağlı Ofis semtinde bulunan Hazal Park’ta yapılan eylemde basın açıklamasını KESK Diyarbakır Kadın Meclisi Sözcüsü Fatma Yıldızhan okudu.

“Eşitsizlik derinleşiyor”

Yıldızhan, Türkiye’nin Dünya'da kadın işsizlik oranının en yüksek olduğu, kadın istihdamının en düşük olduğu ülkelerden biri olduğunu ve kadınların kayıt dışı işlerde, güvencesiz ve düşük ücretlerle istihdam edildiğini kaydetti. Kadınların aynı işi yapan erkeklerden daha az ücret aldığına değinen Fatma Yıldızhan, “Çalışma hayatında olduğumuzda dahi yönetim kademelerinde yer alamıyoruz. Emeğimiz ikincilleşiyor, gelirimiz erkeğin gelirine ek olarak görülüyor. Ev ve bakım işini aksatmamamız için esnek çalışmamız gerekiyor. Bakım yükünün sadece kadınların sırtında olduğu esnek ve yarı zamanlı çalışma biçimi kadınların istihdam alanında maruz kaldığı eşitsizlikleri her geçen gün daha da derinleştiriyor” dedi.

Kamuda dönüşüm politikaları ile çalışma hayatının güvencesizleştirildiğini ifade eden Yıldızhan şu şekilde devam etti:

Özelleştirme teşvik ediliyor. Kamusal alanda tasfiye, OHAL rejiminin fiilen devam etmesini amaçlayan 375 sayılı KHK’nin geçici 35’inci madde ile devam ettiriliyor. Böylece emekçilerin iş güvencesi ve örgütlenme hakkı üzerinde bir zor aracı olarak kullanılıyor. Zaten kırılgan olan çalışma hayatımız pamuk ipliğine bağlanıyor. Bir taraftan açlık ve güvencesiz yaşamlarımız ile baş etmeye çalışırken bir taraftan da bin bir emek vererek kazandığımız haklarımız yok edilmek isteniyor.”

“Medeni Kanun’la korunan haklar gasp ediliyor”

Sistematik olarak artan kadın katliamlarının kadın kırımına dönüştüğüne dikkat çeken Yıldızhan, kadın kırımını önlemek için AKP ve MHP’nin hiçbir politika geliştirmediğini, aksine kadın düşmanı politikaları tek tek hayata geçirdiklerini kaydetti.

Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan savaşa değinen Yıldızhan “Emperyalistlerin çıkar ve paylaşım kavgaları Rusya ve Ukrayna üzerinden yürütülüyor. Afganistan, Irak, Suriye ve Kuzey Afrika'da yürütülen bölgeyi istikrarsızlaştıran ve halklar arası savaşa sürükleyen politikalardan en çok kadınlar etkileniyor. Savaşta canlarımızı kaybediyor, yerimizden yurdumuzdan ediliyor mültecileştiriliyoruz. Gittiğimiz ülkelerde ayrımcılığa uğruyor, ucuz iş gücü olarak görülüyoruz” ifadelerini kullandı.

Yıldızhan son olarak “KESK'li kadınlar olarak erkek egemen sistemin bize dayattığı yaşamı kabul etmiyor, 8 Mart’ta taleplerimizle alanlarda, işyerlerinde olmaya devam ediyoruz” dedi.

Basın açıklaması kadınların attığı sloganların ardından son buldu.