KBG: Sona serbest bırakılsın

Kadınlar Birlikte Güçlü ırkçı saldırıya uğradıktan sonra GGM'ye gönderilen Azerbaycanlı feminist Sona Y.'nin serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 11 Temmuz 2023
  • 08:55

Kadınlar Birlikte Güçlü, İstanbul'da komşusu tarafından ırkçı saldırıya uğrayan ve failin serbest bırakılmasının ardından Selimpaşa Geri Gönderme Merkezi'ne götürülen Azerbaycanlı feminist gazeteci Sona Y.'nin durumuna ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Irkçı saldırını hatırlatıldığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Karşılıklı şikâyet durumunda, erkek şiddetine maruz kalan bir kadın söz konusuyken, oturum izni bahane edilerek fail erkeğin ifadesi esas alındı. Açıkça göçmen düşmanı ve cinsiyetçi olan bu uygulamayı kabul etmiyoruz. Açıkça göçmen düşmanı ve cinsiyetçi bu uygulamayı kabul etmiyoruz.”

Sona'nın Selimpaşa GGM'ye götürüldükten sonra buradaki kötü koşulları avukatları aracılığıyla kamuoyuna duyurduğu kaydedilen açıklamada, GGM'de ciddi bir hijyen problemi olduğu, temizliğin göçmenlere yaptırıldığı, kene salgını olduğu, göçmenlerin kan lekeli çarşaflarda yatırıldığı ve GGM yetkilileri tarafından göçmenlere fiziksel şiddet uygulandığı kaydedildi.

“Görüşmelerinde geri gönderme merkezi şartları ve kendisine yapılan haksızlıklardan dolayı açlık grevine başlayacağını söyleyen Sona'nın derhal serbest bırakılmasını, GGM'lerdeki insanlık dışı uygulamaların son verilmesini talep ediyoruz” denilen açıklamada, GGM'deki kötü koşulların kamuoyuna yansıması sonrası Sona'nın psikolojik şiddet gördüğü ve GGM müdürü tarafından tehdit edildiği ifade edildi.

“Irkçılığa, göçmen ve mülteci düşmanlığına, nefrete geçit vermiyoruz”

Açıklamada şöyle devam edildi:

“Göçmen kadınları Türkiye'de yalnızca güvencesiz ucuz iş gücü rezervi olarak, her an üzerlerindeki sınır dışı sopasıyla sömürüye, şiddete, düşmanlığa açık halde, hiçbir talepte bulunmalarına izin vermeden tutmak isteyen iktidar, insanların en temel haklarının yok sayıldığı bir politikayla geri gönderme merkezlerini dizayn etmiş durumda. Siyasal iktidar göçmen kadınların bu ülkede hak talep etmesini, erkek şiddetine sesini çıkarmasını, insanca yaşamasını istemiyor. Göçmen kadınlara, çocuklara yönelik istismar, şiddet, emek sömürüsüne karşı faillerin arkasında duruyor. Göçmen kadınları erkeklerin şiddet, taciz ve istismar ağında sessizliğe hapsetmeye çalışan, şikayetçi oldukları anda geri gönderilme korkusuyla yaşatmaya çalışan iktidar suç işliyor!

Irkçılığa, göçmen ve mülteci düşmanlığına, nefrete geçit vermiyoruz. Bedenlerimize, haklarımıza, hayatlarımıza sahip çıkarak hep birlikte özgür, eşit, şiddetsiz bir gelecek inşa etme umuduyla göçmen kadınların yanındayız, yan yanayız!

Sona’nın derhal serbest bırakılmasını, GGM’lerdeki insanlık dışı uygulamalara son verilmesini talep ediyoruz.”