Kadınlar Birlikte Güçlü tartışma gerçekleştirdi

Kadınlar Birlikte Güçlü, “Dünyada Aile Politikaları ve Karşısında Kadın ve LGBTİ+ Mücadeleleri” başlığıyla aile tartışmalarının ilkini gerçekleştirdi!

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 08 Ocak 2024
  • 12:30

Kadınlar Birlikte Güçlü, başta Türkiye’den olmak üzere çeşitli ülkelerden kadınların katıldığı "Dünyada aile politikaları ve karşısında kadın ve LGBTİ+ mücadeleleri" konulu panel-forumu 7 Ocak Pazar günü online olarak gerçekleştirdi.

İlk olarak, Kadınlar Birlikte Güçlü adına, KBG’nin örgütlenmesinin nasıl ortaya çıktığına dair kısa bir anlatım yapıldı. Ardından “Dünyaya genel bakış ve Arjantin deneyimi” başlıklı ilk oturum Alev Özkazanç’ın "Dünyada Aileci Politikalara Genel Bakış" sunumu ile başladı. Sunumda, dünyada faşist rejimlerin toplumsal cinsiyet eşitliğine dair küresel çapta aşırı sağ- popülist, göçmen karşıtlığı, yerli milliyetçilik üzerinden kurulan örgütlenmelerin, nafaka, vesayet, babalık hakları üzerinden anti-feminist saldırıları üzerinde duruldu. Kadın hareketinin cinsiyet eşitliğine karşı nasıl politikleşmesi gerektiği bunun bir araç olarak değil özel bir işlev olarak kapsamlı bir şekilde ele alınması gerektiğine vurgu yapıldı.

Ardından, Isadora kadın örgütünün ve Sosyalist Sol Partisi'nin üyesi olarak uzun yıllardır mücadele sürdüren Arjantinli sosyalist feminist Mercedes Trimarchi’nin sunumu ile panel devam etti. Sunumda, Arjantin'deki aileci politikalar ve mücadele deneyimleri aktarılarak yakın tarihteki kadın hareketliliklerine dair anlatım yapıldı. Arjantin’de iki büyük hareket olan “Ni Una Menos” ve “Herkes için yasal güvenli, ücretsiz kürtaj hakkı kampanyası”na dair faaliyetlerden bahsedildi. Son dönemde torba yasa ile toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin kaldırılmaya çalıştığını ve aile içi şiddete indirgendiği vurgulandı. Buna rağmen hala okulda, sokaklarda, iş yerlerinde hayatın her alanında erkek şiddetinin arttığı dile getirildi. 2020’de kürtajla ilgili yasa tasarısının kabul edildiği ancak hamilelik tanımı ve başlangıcı gibi tanımlar konusunda belli değişikliklere gidildiğinden bahsedildi. Eğitim alanında ise dinin güçlü olduğu vurgulandı. Son olarak 24 Ocak’ta Arjantin’de gerçekleşecek genel merkezi greve kadın örgütleri ile işçi örgütlerinin bir araya getirilerek birleşik, güçlü bir mücadele yürütüleceği vurgulandı.

Rusya, İtalya ve Türkiye Deneyimi” başlığıyla ikinci oturum, Rusyalı bağımsız gazeteci ve Savaş Karşıtı Feminist Direniş üyesi Anastasia Polozkova; “Rusya'da savaş politikaları, aileci politikalar ve mücadele” başlığına dair deneyimlerini aktararak sunuma başladı. Rusya'da, LGBTİ+ hareketin “aşırıcı bir hareket” olduğundan bahsederek her türlü cinsel kimliğinden bahsetmenin yasa kapsamında LGBTİ+ propagandası olarak kabul edildiğini ve yasaklandığını vurguladı. Rusya'da iktidar sağcılaştıkça nefret politikalarının da arttığından ve kadınların uğradığı baskı, sansür, gösteri yasaklarından bahsetti. Kürtaj hakkının engellendiği ancak eşinin izni ile yapılacağı belirtildi. Buna rağmen Rusya- Ukrayna savaşında “Savaş karşıtı feminist direniş” olarak dünyada 30 ülkede eylem yapıldığından göç eden üyelerle yerel kadın hareketleri bir araya geldiğini ve savaş karşıtı başka topluluklarla birlikte faaliyet yürütüldüğünden bahsedildi.

Ardından İtalya’dan Differenza Donna Derneği üyesi olan ve erkek şiddetine maruz kalan kadınlarla şiddet döngüsünden çıkış yolları konusunda çalışan Sara Di Rado sunum gerçekleştirdi. Sunumda, İtalya Hükümeti’nin aileye ve çocuklara bakış açısına dair anlatım yapıldı. İtalya Hükümeti’nin erkek, kadın ve iki çocuktan oluşan aile dayatmasından bahsetti. Bununla birlikte İçişleri Bakanlığı tarafından genelge yayınlanarak eşcinsel ailelerin çocuklarını nüfuslarına almasının engellendiğinden bahsedildi. İtalyan feminist hareketinin dağınık ve parçalı bir yapıya sahip olmasına rağmen mücadelenin sürdürüldüğü ve 8 Mart'ta da sokakta olunacağı vurgulandı. Diğer yandan kreş hakkına dair devletin bütçenin azaltıldığı ve mevcut kreşlerin de yetersiz kalındığından bahsedildi. Kadınların bakım ve çalışma saatleri haklarına dair değişikliğe gidildiği belirtildi. Son olarak da dünyada birleşik mücadelenin gerekliliğini vurgulandı.

Ardından Türkiye’ye dair Kadınlar Birlikte Güçlü, sunum gerçekleştirdi. Sunumda Cumhuriyet’in ilk dönemlerinden itibaren ve AKP’nin döneminden itibaren nasıl demokrasi yalanları anlattığından örnekler verilirken bununla beraber AKP rejiminin kadın düşmanı politikaları üzerinde duruldu. Kadınlara dönük saldırılara karşı kadın hareketi mücadelesinin uzun yıllardır elde ettiği birikimlerle sürekli ilerlediği ve kadınların tüm saldırılara karşı mücadelesinin kesintisiz devam ettiği vurgulandı. Bunun ardından konuşmacılara sorular sorularak forum kısmına geçilerek aile paneli sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak/ İstanbul