İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararına karşı yürütmenin durdurulması ve kararın iptali talebiyle Danıştay 10. Dairesi'nde görüldü. Danıştay savcıları İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılan kararın iptalini istedi.
***
Antalya Kadın Danışma Merkezi ve Dayanışma Derneği, Kadın Dayanışma Vakfı, Kadının İnsan Hakları Derneği ile Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı'nın İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasına karşı Danıştay'a yaptığı iptal başvurusunun duruşması öncesi açıklamada bulundu.
Yapılan açıklamada şunlar ifade edildi:
"Danıştay'daki onlarca başvurunun bir kısmı geçtiğimiz yıl görüşüldü ve kadınlar iptal istemlerine dair haklı beyanlarını Danıştay salonunda dile getirdiler. Fakat Danıştay 10. Dairesi, bu hukuksuzluğu sürdürmeye kadar vererek, kadınların taleplerini görmezden gelerek, İstanbul Sözleşmesi'nin feshine ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararının iptal istemini 2'ye karşı 3 oyla reddetti. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu ise bu kararı oy çokluğu ile kabul ederek Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararını onayladı.Bu kesinleşmeden aylar sonra, İstanbul Sözleşmesi'ne dair bir gece yarısı alınan hukuksuzkarardan neredeyse 3 yıl sonra, şu ana kadar en az 268 kadının öldürüldüğü 2023 yılının 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nden 3 gün sonra bizlerin başvurusu değerlendirilecek."
***
Mütalaasını açıklayan Danıştay savcıları, kararnamedeki 3. maddenin Anayasaya aykırı olması nedeniyle maddeye ilişkin AYM’ye gönderilmesini ve Cumhurbaşkanı kararının iptalini istedi.
Davanın ardından EŞİK tarafından açıklama yapıldı. Açıklamada şunlar ifade edildi:
"Davalar sürerken Davalı Cumhurbaşkanı, Danıştay'ın temyiz mercii olan İdari Dava Daireleri Kurulu'nun (DİDDK) yapısına da müdahale etti. DİDDK üyelerinin görev süresi, 28 Haziran 2022'de yayınlanan Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 31 Aralık 2022'den 31 Aralık 2026'ya dek uzatıldı. İstanbul Sözleşmesi ile ilgili yürütmenin durdurulması talebini bu Kurul reddetmişti. Bu görev süresi uzatımı ile, Danıştay 10. Daire'nin kararını temyiz mercii olarak inceleyecek ve son sözü söyleyecek olan DİDDK'nın, Cumhurbaşkanlığı'nın Sözleşme'den çıkış işlemini onaylayan mevcut yapısı korundu ve temyiz itirazlarımızın reddedilmesi garantilenmiş oldu. Hayatlarımız, haklarımız ve hayallerimiz üzerinden siyaset yapılmasına izin vermeyeceğiz. İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyeceğiz."