Kadına şiddet failine yargı kalkanı

Dilan Yaman'ın boşandığı erkek tarafından tehdit edilmesine ilişkin davanın duruşması öncesi Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi eylem gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 20 Ocak 2022
  • 15:51

Dilan Yaman'ın 6 ay önce boşandığı erkek tarafından tehdit edilmesine ilişkin açılan dava Kartal’daki İstanbul Anadolu Adliyesi’nde görüldü. Dilan Yaman’ı ölümle tehdit eden Abdullah Atasoy yargı tarafından aklandı.

Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi üyeleri, duruşma öncesi adliye önünde eylem gerçekleştirdi. İnisiyatif adına basın açıklamasını okuyan Sinem Tuğcu “Kadın adaletini, gerçek adaleti sağlamak için Dilan’ın yanındayız” dedi.

Dilan’ın evli olduğu Abdullah Atasoy tarafından 2 sene boyunca sistematik şiddete maruz kaldığını, 2,5 senelik boşanma süresince de taciz ve tehditleriyle şiddetini sürdürdüğünü belirten Tuğcu, 6 ay önce boşanma süreci tamamlanmasına ve hakkında uzaklaştırma kararı verilmesine rağmen Abdullah Atasoy'un tehdit ve tacizlerine devam ettiğini kaydetti.

Kadın düşmanı yargının koruma ve aklamaya yönelik kararlarına devam etmesinin kadın katliamlarına yol açtığını vurgulayan Tuğcu şunları ifade etti:

“Biz kadınlar birlikte mücadele etmeye, 'yaşamak istiyoruz' çığlığını büyütmeye devam ettiğimiz sürece birbirimizden güç alarak, kazanacağımızı biliyoruz. O yüzden bir kez daha tekrarlıyoruz bir kadının daha katledilmesine, şiddete maruz kalmasına sessiz kalmayacağız! Dayanışmamızı büyütmeye devam edeceğiz.”

Faile para cezası

İstanbul Anadolu 47. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, mahkeme hâkimi Atasoy hakkında “Kişilerin huzur ve sükununu bozma” suçundan beraat kararı verdi, belirsizlik içeren “sair tehdit” tanımı yaparak 2 bin TL adli para cezası uyguladı. Ayrıca, “hakaret” suçundan 2 bin 400 TL para cezası vererek her iki para cezası için de 5 taksitle ödeme kararı verdi.

Duruşma sonrası adliye önünde yapılan açıklamada, yargının kadın düşmanlığını aklayan kararı teşhir edildi ve kadın hakları için mücadelenin süreceği vurgulandı.