Mersin Barosu: Kadınların kazanımlarına sahip çıkılması için mücadele edeceğiz!

Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi, İstanbul'da genç avukat Dilara Yıldız ile Mersin'de Raziye Oskay'ın katledilmesi ile ilgili açıklama yaptı. Kadın cinayetlerinin artmasında cezasızlık politikalarının rolüne dikkat çekildi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 11 Ocak 2022
  • 17:10

Kadın cinayetlerine bugün, Mersin’de Raziye Oskay’ın Barış Can Uçuk isimli erkek tarafından öldürülmesi, İstanbul'da da genç avukat Dilara Yıldız'ın katledilmesi eklendi. Kadın cinayetleriyle ilgili açıklama yapan Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi, “Bugün ve bundan sonra da, kadına yönelik şiddetin engellenmesi, faillerin en yüksek cezaları alması, gerekli hukuki düzenlemelerin yapılması ve kadınların tüm hukuki kazanımlarına sahip çıkılması noktasında sonuna kadar mücadele edeceğiz” dedi.

“Cinayetlerde devletin tüm organlarının sorumluluğu vardır”

Mersin Barosu’nda yapılan açıklama öncesi Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av. Arzu Günay söz aldı. Günay, kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerinde faillerin çoğunun yakın çevreden olduğunu hatırlatarak, “Her gün en az bir kadın cinayeti ile güne başlar olmak ve bu kadın cinayetlerini normalleştirerek toplumun duyarsızlaştırılması, faillere uygulanan cezaların yetersiz olması ve şiddet gören kadınlar için gerekli tedbirlerin alınmaması nedeni ile gerçekleşen bu cinayetler karşısında, devletin tüm organları ve yargı sisteminin sorumluluğu bulunmaktadır” dedi.

“Raziye Oskay defalarca tehdit ve saldırıya uğradı”

Günay’ın ardından açıklama yapmak üzere söz alan Av. Işıl Akay, fail Uçuk tarafından Oskay’ın daha önce defalarca tehdit ve tacize maruz bırakıldığı aktararak şunları söyledi:

“Geçen yıl yani 2021 yılı içinde failin artan eylemleri nedeniyle tarafımızca yeniden şikayetçi olunmuş olup Cinsel Saldırı, Şantaj ve Tehdit suçlarından halen soruşturması devam eden bir savcılık dosyası daha vardır. Bu dosyada fail adli kontrol şartı ile serbest bırakılmış, serbest kaldıktan sonra uzaklaştırma kararlarını hep ihlal etmiş, her gün Raziye’nin iş yerine gelmiş, her gün tehdit mesajları atmaya devam etmiştir… Bu vahim durum ve delilleri sunmak sureti ile adli kontrol kararlarına itiraz edip Raziye’nin artık can güvenliği olmadığı yönünde dilekçeler vermişsek de ne yazık ki fail tutuklanmamıştır.

“Geldiğimiz noktada ise fail hiçbir zaman durmak bilmemiş ve gencecik bir kadını, Raziye’yi sokak ortasında katletmiştir.”

Avukat Dilara Yıldız’ın katledilmesine değinen Akay şu şekilde devam etti:

“Her gün onlarca kadının şiddete uğrayıp öldürüldüğü bu ülkede, kadına yönelik şiddeti engelleyecek ve azaltacak her mücadele aracı ve her hukuki düzenleme biz kadınların can simididir. Bu nedenle İstanbul sözleşmesi tartışmaları ve 6284 sayılı yasanın uygulanma pratiği hayati önem arz etmektedir. Bu mücadelede, biz kadınları hukuki olarak geriye götüren hiçbir kararı kabul etmeyecek ve sonuna kadar mücadele edeceğiz. Toplumsal eşitsizliklerin ve kadına yönelik şiddetin sonlandırılması mücadelesi için tek başına yeterli olmasa da İstanbul Sözleşmesi taraf ülkeleri, bireyleri cinsiyet temelli şiddetten korumakla ve adli süreçleri hızlı işletmekle yükümlü tutmaktadır ve biz kadınlar için çok önemlidir.

“Bugün ve bundan sonra da, kadına yönelik şiddetin engellenmesi, faillerin en yüksek cezaları alması, gerekli hukuki düzenlemelerin yapılması ve kadınların tüm hukuki kazanımlarına sahip çıkılması noktasında sonuna kadar mücadele edeceğiz.”