Kadın metal işçilerinden eylem

Birleşik Metal-İş üyesi işçiler 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle Gebze’de yaptığı eylemde “Haklarımızdan, eşitlik mücadelemizden vazgeçmiyoruz!” dedi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 07 Mart 2024
  • 21:00

Birleşik Metal-İş Gebze 1 ve 2 Nolu Şubelerin Kadın Komisyonları’nın çağrısıyla Gebze Kent Meydanı’nda eylem yapıldı.

Belediye kütüphanesi önünde toplanan kadınlar meydana sloganlarla yürüdü. Fabrikalardan gelen metal işçisi kadınlar taşıdıkları dövizlerle kreş, işyerimde şiddet, çalışma koşulları, Filistin ve kadınların mücadelesini dile getirdi.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle yapılan eylemde “Haklarımızdan, eşitlik mücadelemizden vazgeçmiyoruz!” yazılı pankart ve taleplerin yer aldığı dövizler taşındı.

Meydana gelindiğinde yapılan konuşmada 8 Mart günü greve çıkacak, metal işçisi kadınların çoğunlukta olduğu Gates fabrikasının işçileri selamlanarak “Gates işçisi yalnız değildir” sloganı atıldı. Ardından basın açıklaması okundu. 

Açıklamada şunlar ifade edildi:

“Kadınlar olarak eşitlik ve özgürlük taleplerimizi yükseltirken kazanılmış haklarımıza yönelik saldırılar da hız kesmiyor. Bu 8 Martı ekonomik krizin, yerel seçim gündeminin gölgesinde kadınlar için daha esnek ve güvencesiz istihdam arayışları içinde medeni hukuk anayasa değişikliği söylemleri altında saldırırların arttığı dönemde karşılıyoruz.”

Tek adam rejiminin cemaatler ve tarikatlarla birlikte davrandığı vurgulanan açıklamada, yüzyılı aşkın bir süredir erkek egemen düzene, erkek şiddeti ve tacizine karşı evde işte sokakta yaşamın her alanında özgürlük eşitlik mücadelesini sürdürdüğü, kadın metal işçilerinin sendikalarda, işyerlerinde, yaşamın tüm alanlarda kadınları yok sayarak eşit özgür demokratik toplum inşa edilmeyeceği, kadın mücadelesinin dönüştürücü gücü anlatıldı.

Eylem boyunca “Kadın, yaşam, özgürlük!”, “Yaşasın kadın dayanışması!”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz!”, “Sendika, sigorta, güvenceli iş!” sloganları atıldı.

Eylem halaylarla sona erdi.

Kızıl Bayrak/ Gebze