8 Mart Kadın Platformu “Yoksulluğa, şiddete, sömürüye ve savaşa karşı mücadelemiz var!” şiarıyla Büyük Kadın Buluşması gerçekleştirdi. Kadıköy’ün birçok sokağında buluşan kadınlar sloganlarla ve taleplerin yer aldığı dövizlerle Rıhtım’a doğru yürüyüş gerçekleştirdi.
Süreyya Operası önünde toplanan Kadın Meclisleri basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada artan kadın cinayetlerine, baskı ve gericiliğe, iktidarın sözcülerinin kadın düşmanı söylemlerine değinilerek mücadele çağrısı yapıldı. Yerel seçimlere işaret edilen açıklamada “Özgür şehirler, sokaklar, akşamlar kuracağız” denildi. Alana girişte polis TJA bayraklarına ve bazı dövizlere el koymaya çalıştı. Polisin engelleme girişimi boşa düşürüldü.
Çok sayıda kadın örgütünün katıldığı eylemde “Yoksulluğa, şiddete, sömürüye ve savaşa karşı mücadelemiz var!” yazılı ana pankart taşındı.
Eylem boyunca yapılan konuşmalarda iktidarın baskı politikalarına ve hafta içi gerçekleşen tutuklama saldırısına değinildi. Konuşmaların devamında kadın cinayetlerine değinilerek katledilen kadınların isimleri okundu ve “burada” denildi.
Platform adına basın metni Türkçe ve Kürtçe okundu. Kazanılmış haklara yönelik saldırılara değinilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Diğer yandan kadınlar, esnek ve güvencesiz işlerde çalışmaya mahkûm ediliyor. AKP-MHP iktidarı, kadınları daha da ucuz iş gücü haline getiriyor. 10 milyon kadın işgücünden dahi sayılmıyor. Bu ekonomik planları ise ‘aile ve iş yaşantısının uyumlu hale getirilmesi’ olarak meşrulaştırmaya çalışıyor. AKP-MHP iktidarı ‘kutsal aile’sini kadınların ekonomik sömürüsü için de kullanıyor. Ancak işçi ve emekçi kadınlar bütün bu emek sömürüsüne karşılık; Özak’tan Agrobay’a, Corning’ten Burda Bebek’e, Sputnik’e eşit işe eşit ücret ve sendikalaşma hakları için direnişi örgütlüyor. Kadın emekçiler mücadeleleriyle yanındaki işçileri, emekçileri, ailelerini değiştirip dönüştürüyor. Kadınlar, sömürü çarklarını kırabilmek için en önde, mücadeleyi yükseltiyor.”
Eğitimde uygulanan gerici politikalara değinilen açıklamada “Üniversiteli kadınlar ve LGBTİ+'lar, güvenli kampüsler, eşit haklara sahip olacağı yurtlar ve bilimsel bir eğitim istiyor” denildi.
Açıklamanın devamında depremin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen en temel ihtiyaçların karşılanmadığı vurgulandı.
Eylemde Sputnik grevcileri adına yapılan konuşmada “Grevi desteğinizle kazanacağız!” denildi.
Zeren Ertaş eylemlerine katıldığı için yurttan atılan Aynur Moral yaptığı konuşmada Ertaş’ın öldürülmesinin ardından KYK’larda ve kampüslerde yapılan eylemleri hatırlattı. Moral “Bu eylemler yurtlardaki niteliksiz koşullara karşı isyanımızdı” dedi. Üniversitelerde süren baskılara değinen Moral kadın öğrencilerin “güvenli kampüs” talebini dile getirdi.
Barış Anneleri adına yapılan Kürtçe konuşmada ise ülkede yoksulluk ve acı çeken tüm kadınlar selamlandı ve “barış” talep edildi.
Afet için Feminist Dayanışma adına yapılan konuşmada deprem bölgesinde arama-kurtarma ve barınma-beslenme çalışmalarının yapılmadığı aktarıldı. Devletin bölgedeki yardım çalışmalarına engel olduğu vurgulanarak bölgede ayrımcılığın devam ettiği belirtildi. Konuşmada deprem bölgesinde kadınların yaşadığı yoksulluk ve baskının altı çizilerek dayanışmanın önemi vurgulandı.
Cumartesi Anneleri adına yapılan konuşmada ise gözaltında kaybedilen kadınlar hatırlatıldı. Hakları için mücadele edenlere yönelik baskı ve şiddet politikalarına dikkat çekilen konuşmada “29 yıllık kararlılığımızla söylüyoruz. Sevdiklerimizi aramaktan vazgeçmeyeceğiz!” denildi. Konuşmanın sonunda Rosa Luxemburg anılarak “İsmini dünyadan silmeye çalışanlara inat; vardık, varız, var olacağız!” denildi.
Eylem boyunca “Yükselt, yükselt, isyanın sesini yükselt!”, “Dünyayı yerinden oynatacağız!”, “Yaşasın 8 Mart, yaşasın kadınlar!”, “Kadın cinayetlerine, erkek şiddetine, tacize, tecavüze hayır!” sloganları atıldı.
Eylem coşkulu halaylarla ve sloganlarla sona erdi.
Kızıl Bayrak / İstanbul