İzmir Kadın Platformu: "Çilem Doğan'a özgürlük!"

İzmir'de Kadın Platformu gerçekleştirdikleri eylem ile "Çilem Doğan'a özgürlük" dedi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 05 Kasım 2021
  • 19:55

Yargıtay’ın Çilem Doğan’a verilen 15 yıl cezayı kabul etmesi nedeniyle pek çok ilde eylemler gerçekleştirildi. İzmir Kadın Platformu’nun çağrısı ile Alsancak Sevinç Pastahanesi önünde saat 18.30 eylem yapıldı ve "Öz savunma haktır! Çilem Doğan’a özgürlük" diyerek basın açıklaması yapıldı.

Platform adına yapılan açıklamada şunlar ifade edildi:

“Dün, yaşamını savunmak için kendisine sistematik şiddet uygulayan eşi Hasan Karabulut’u öldürmek zorunda kalan Çilem Doğan hakkında verilen 15 yıllık hapis cezası Yargıtay tarafından onandı. Geçen soruşturma sürecinde aylar süren incelemeler sonucunda Çilem’in fail Hasan Karabulut’u defalarca şikayet ettiği, ölümle tehdit edildiği, sistematik bir şiddete maruz kaldığı ve tüm bunlara rağmen Hasan Karabulut’a hiçbir işlem yapılmadığı ortaya çıktı. Çilem’in kendi yaşam hakkını savunmak zorunda kalması; sistematik erkek şiddetinin, cezasızlık politikalarının ve kadına yönelik şiddetin üzerinin örtülmeye çalışılmasının bir sonucudur”

Açıklamanın devamında kadına yönelik şiddetin türlerine ilişkin örnekler verilerek kamuoyuna yansıyan cinayetler üzerinden şunlar ifade edildi:

"Kadın cinayetleri, tecavüzler, tacizler, çocuk istismarları… Kadına ve çocuğa yönelik şiddet faili tüm erkekler, eril yargının indirimlerinden, cezasızlık politikalarından faydalanabiliyor. Musa Orhan, Şirin Ünal, Zaynal Abakarov gibi nice fail dışarıda serbestken, ölmemek için, yaşam hakkı gasp edilmek istendiği için kendini savunan kadınları cezalandıramazsınız! Çilem’i hapsetmek tüm kadınları hapsetmektir, Çilem’i yargılamak, kadın mücadelesini yargılamak olduğu ifade edildi."

“Çilem’e olduğu gibi “sen neden ölmedin” demenin hukuk eliyle ilamıdır”

Açıklamada Doğan’a verilen cezanın onanması üzerine şunlar vurgulandı:

“Çilem Doğan’a verilen bu karar tüm kadınların yaşam haklarına saldırı, Çilem’e olduğu gibi “sen neden ölmedin” demenin hukuk eliyle ilamıdır. Ölmemek için kendimizi savunmaktan, bunun için örgütlenmekten, haklarımızı talep etmekten, dayanışmadan vazgeçmeyeceğiz. Çilem Doğan’a verilen cezayı kabul etmiyoruz. Şiddetin tek bir anla sınırlı olmadığı gibi geniş bir alanı ve zaman dilimini kapsadığını biliyoruz. Yıllarca şiddet görmüş, fuhuşa zorlanmış, ailesi ve kendisi ölümle tehdit edilmiş, dokuz kez koruma talebinde bulunduğu halde korunmamış olan Çilem Doğan’a verilen ceza, tüm kadınlara verilmiştir.”

“Kabul etmiyoruz, yaşam hakkımızdan vazgeçmiyoruz!”  diyerek açıklama alkış ve sloganlar ile bitirildi.

Kızıl Bayrak / İzmir