Kadınlar Çilem Doğan için sokakta

Yargıtay'ın Çilem Doğan'a verilen cezayı onaması kararı Ankara, Adana, Antalya, Denizli ve Mersin'de protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 05 Kasım 2021
  • 20:34

Uğradığı şiddete karşı kendisini korumaya çalışan Çilem Doğan’a verilen cezanın Yargıtay tarafından onanması pek çok kentte protesto edildi. Ankara, Adana, Antalya, Denizli ve Mersin’de yapılan eylemlerde “Yaşam hakkını savunmak suç değildir” denildi.

Ankara Kadın Platformu: “Yaşam hakkını savunmak suç değildir!”

Ankara Kadın Platformu’nun çağrısı ile Sakarya Caddesi’nde bir araya gelen kadınlar adına konuşan Sinejan Kut şunları ifade etti:

“Çilem Doğan davasında da gördüğümüz gibi şiddet uygulayan erkekler engellenmediği için kadınlar, kendilerini korumak adına şiddete başvurmak zorunda kalıyorlar. Bu dosyada yargılanan bir erkek olsaydı ve ‘saat sordu, yemek yapmadı, beyaz tayt giydi’ gibi bir tahrik gerekçesi ileri sürseydi, yargılanan erkeğin alacağı ceza da Çilem ile aynı olacaktı. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkıldığı bugünlerde, her gün Türkiye’nin farklı bölgelerinden kadın cinayetleri haberleri alıyoruz. Devlet mekanizmaları, emniyet güçleri kendisini koruyamadığı için hayatını savunarak ölümden kurtulabilmiş kadınlar ise en ağır şekillerde cezalandırılıyor.”

Yapılan açıklamada “Hayatına neden sahip çıktın” denildiğine dikkat çeken Kut şu şekilde devam etti:

“Bu karar bütün topluma verilen bir ders, kadınlara gösterilen bir sopa, şiddet faillerine verilen bir destek demektir. Çilem Doğan sadece yaşam hakkını savunmuş, ölmemek için öldürmek zorunda kalmıştır. Kadın katillerine, şiddet faillerine indirim üstüne indirim verenler meşru müdafaa kabul edilmesi gerekirken 15 yıl hapis ile Çilem Doğan’ı cezalandırmıştır. Yaşam hakkını savunmak suç değildir, cezalandırılamaz. Çilem Doğan’a özgürlük istiyoruz.”

Adana Kadın Platformu: “Ölümden kurtulan kadın en ağır şekilde cezalandırılıyor”

Adana Kadın Platformu’nun çağrısı ile İnönü Parkı’nda yapılan açıklamada şunlar vurgulandı:

“Devlet mekanizmaları, emniyet güçleri kendisini koruyamadığı için hayatını savunarak ölümden kurtulabilmiş kadınlar ise en ağır şekillerde cezalandırılıyor”

Kadınlara verilen cezaların ayrımcılığa neden olduğuna dikkat çekilen açıklamada Çilem’in yaşam hakkını savunduğunu ve ölmemek için öldürmek zorunda kaldığının altı çizilerek şunlar ifade edildi:

“Kadınların erkek şiddetine karşı çaresiz bırakıldığı erkek egemen sistemde, meşru müdafaa kabul edilmesi gereken bu fiilin 15 yıl hapis ile cezalandırılmasını kınıyoruz. Çilem’e verilen hapis cezası haksızdır, Çilem’e özgürlük istiyoruz!  Yaşam hakkını savunmak suç değildir, cezalandırılamaz! Çilem Doğan’a özgürlük!”

Denizli Kadınlar Birlikte Güçlü: “Çilem için özgürlük”

Denizli Kadınlar Birlikte Güçlü üyesi kadınlar “Çilem için özgürlük” talebiyle Candoğan Parkı’nda bir araya geldi. “Özsavunma haktır Çilem Doğan’a özgürlük” yazılı pankartı taşıyan kadınlar, “Özsavunma haktır, engellenemez”, “Kadınlar birlikte güçlü”, “Devlet elini kadınlardan çek”, “Çilem Doğan yalnız değildir", “Erkek adalet değil gerçek adalet” ve “Kirpiğin yere düşmeyecek” sloganları attı. 

“Kirpiğimiz yere düşmeyecek”

Antalya Kadın Platformu, Attalos Heykeli önünde “Kirpiğimiz yere düşmeyecek, ellerimiz Çilem'in ellerinde” şiarıyla basın açıklaması gerçekleştirdi. Yargıtay’ın Çilem Doğan kararına tepki gösterilen açıklamada “Erkek adaletten bir şey beklemedik, beklemiyoruz. Yine bizi yanıltmadı. Aşk, namus, erkeklik bahaneleriyle hayatımıza kastedenlere meydan okuyoruz.  Buradan duyuruyoruz, kadınların öz savunmasına, Çilem'e beraat gelene kadar, mücadele etmeye devam edeceğiz. Umudu da direnci de yükselteceğiz” denildi.

Mersin Kadın Platformu: “Çilem Doğan’a özgürlük, kadınlara özgürlük”

Mersin Kadın Platformu bileşenleri, Çilem’e verilen cezayı protesto etmek için Pozcu GMK Bulvarı’nda bir araya geldi. “Öz savunma haktır, cezalandırılamaz. Çilem Doğan’a özgürlük” yazılı pankartın açıldığı eylemde “Erkek adalet değil gerçek adalet”, “Çilem Doğan’a özgürlük, kadınlara özgürlük”, “Yaşasın kadın dayanışması”, "Korkmuyoruz, susmuyoruz, itaat etmiyoruz", “Öz savunma haktır, cezalandırılamaz” ve "Kadın cinayetleri politiktir" sloganları atıldı.

“Katilleri serbest bırakan yargı, kadınları cezalandırıyor”

Mersin Kadın Platformu adına okunan basın metninde Çilem Doğan’a verilen cezayı kabul etmediklerini belirtti. Yargıtay’ın dün ülkenin dört bir yanında milyonlarca kadının beklediği kararı açıkladığını anımsatılarak şunlar söylendi:

“Katil erkekleri, tecavüzcüleri serbest bırakan erkek yargı yine yaşamını savunan bir kadını cezalandırmayı seçerek, bir kez daha şiddet uygulayan erkeklerin sırtını sıvazladı. Cezanın onanmasını kabul etmiyoruz.”