İstanbul Sözleşmesi eylemleri

Kadınlar "İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz" diyerek eylem gerçekleştirdiler.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 18 Haziran 2021
  • 21:02

Kadınlar İstanbul Sözleşmesi eylemlerine devam ediyor. Çorum, Malatya, Dersim'de kadınlar yaptıkları açıklama ile “İstanbul Sözleşmesi bizim, vazgeçmiyoruz” dediler.

Çorum’da kadınlar: “Sözleşmeden değil önümüzden çekilin”

Çorum Kadın Platformu, 1 Temmuz'da yürürlükten kalkacak olan İstanbul Sözleşmesi'nin fesih kararına karşı basın açıklaması düzenledi. Kadeş Parkı'nda yapılan açıklamada şunlar söylendi:

"Biz haklarından, hayatlarından, İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyen milyonlarız. Haklarımızı güvenceye alan yasaları hayatı pahasına kazananlarız. Ve daha nice hakkımızı mücadelemizle kazanacak olanlarız" dedi.

İstanbul Sözleşmesi için 1 Temmuz'dan sonra da hep birlikte mücadele etmeye devam edecekleri dile getirilen açıklamada şunlar vurgulandı:

"1 Temmuz'a kadar haklarımızı, hayatımızı, sözleşmeyi alanlarda, sokaklarda, meydanlarda savunmaya devam edeceğiz. 1 Temmuz'dan sonra da sözleşmeyi nasıl kazandıysak öyle savunacağız. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlandığı, erkek adalet değil, gerçek adaletin uygulandığı, demokratik bir hukuk devletinde eşit, özgür ve şiddetten uzak bir yaşam sürmek hakkımız. İstanbul Sözleşmesi'ni nasıl kazandıysak öyle savunmaya devam edeceğiz. Sözleşmeden değil önümüzden çekilin"

Dersim’de kadınlar: “İstanbul Sözleşmesi bizim, vazgeçmiyoruz”

Dersim Kadın Platformu İstanbul Sözleşmesi’ne dair Seyit Rıza Meydan’ında basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada şunlar ifade edildi:

“Hal böyleyken kadınların uzun yıllar emek vererek, bedeller ödeyerek sahip oldukları koruyucu yasaların iktidar temsilcileri ve gerici basın üzerinden sürekli olarak yalan yanlış bilgilerle hedefe konması yeni kadın cinayetlerine açık davetiye sunmaktadır. Uzunca bir süredir 6284 sayılı yasa ve İstanbul Sözleşmesinin tartışılmaya açılması kadınlara yönelik geliştirilen ideolojik saldırıların önemli bir parçasıdır. İstanbul sözleşmesi; kadınlara yönelik her türlü şiddetin önlenmesi, kadınların her türlü şiddetten korunması, şiddet faillerinin kovuşturulması, yargılanması ve cezalandırılması için en ince ayrıntısına kadar titizlikle hazırlanmış ilk uluslararası sözleşmedir.”

Malatya’da kadınlar: “İstanbul Sözleşmesi bizim, vazgeçmiyoruz”

Malatya Demokratik Kadın Platformu İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine tepki göstermek için Malatya Postane Meydanı’nda sessiz eylem düzenledi. Eylem sonrası yapılan basın açıklamasında şunlar söylendi:

“Bir gece yarısı Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile fesih kararı verilen İstanbul Sözleşmesi, biz kadınlar için hayati önem taşıyor. Fesih kararının duyurulması ile kadın cinayetleri artarak devam etti. 2021 yılının ilk üç ayında tam 88 kadın katledildi. Arkadaşlarımızın ellerinde tuttukları kağıtlarda, çoğunlukla eşleri tarafından öldürülen kadınlardan sadece bir kısmının adları yazılı. Yaşanan bu cinayetler gün gün artmaya devam ediyor. Kadınların hakları ve hayatları güvence altında değil"

İzmir’de HDP binasında yaşanan saldırıya da değinen Güler, saldırıda öldürülen Deniz Poyraz’ı da unutmayacaklarını, mücadelelerinde yaşatacaklarını dile getirdi.