“Gülistan’sız 2 yıl”

Gülistan Doku’nun kaybedilmesinin 2’nci yılında Diyarbakır ve Dersim’de yapılan eylemlerde “2 değil 2 bin yıl geçse de elimiz faillerin yakasında” denildi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 05 Ocak 2022
  • 18:12

Dersim Kadın Platformu ve Dicle Amed Kadın Platformu 5 Ocak 2020 tarihinde Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku’nun kaybolmasının ikinci yıl dönümü sebebiyle eylem gerçekleştirdi.

Dersim’de Seyit Rıza Meydanı’nda yapılan eylemde basın açıklamasını okuyan Raife Yılmaz, sözlerine kadınlara yönelik şiddet, taciz, tecavüz politikalarının tüm ülke çapında olduğu gibi illerinde de sistematik olarak arttığını ifade ederek başladı. Kadınları ikincil bir konuma ve aile kimliğine hapseden politikaları teşhir eden Yılmaz, dinci-faşist iktidarın kadın kimliğini yok saydığını vurguladı.

Yılmaz, 5 Ocak 2020 tarihinden beri haber alınamayan Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku’nun kaybolmasının üzerinden iki yıl geçmesine rağmen Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmada herhangi bir gelişme kaydedilemediğini aktardı ve dava dosyasındaki hukuksuzlukları sıraladı. Dosyanın tek şüphelisi ve Gülistan Doku’nun son görüştüğü kişi olan Zaynal Abarakov’un sadece ifadesine başvurulmakla yetinildiğini dile getiren Yılmaz, bugün gelinen noktaya dair “Dosya ilk açıldığı durumda olup herhangi bir gelişme kaydedilememiştir” dedi.

Sözleşmeden çekilmek kadına yönelik şiddete teşviktir”

Yılmaz yıllardır yasaların etkili uygulanmadığını söyledi ve şu şekilde devam etti:

“Erkek şiddetine karşı acil önlem planı çağrılarımıza kulak tıkayan iktidar, bizim için hayati öneme sahip İstanbul Sözleşmesinden imzayı çekti. Biz kadınların uzun yıllar süren mücadelesi sonucu bir kazanımı olan İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddetle mücadelede en etkin yasa iken bunu uygulayacakları yerde kaldırdılar. Oysa İstanbul Sözleşmesi, hukuki güvencemizdi. İstanbul Sözleşmesini hedef alıp sözleşmeden çekilmek kadına yönelik şiddete teşviktir.”

Sözlerine, kadınlar olarak izlenen tüm bu yok etme politikalarına karşı örgütlü kadın mücadelesini büyüteceklerini ifade ederek devam eden Yılmaz, ilk günden beri bu davanın takipçisi olacaklarının ve Gülistan Doku bulunana dek vazgeçmeyeceklerinin sözünü verdiklerini anımsattı, ve bu sözü bugün buradan tekrarladıklarını dile getirdi.

“2 değil 2 bin yıl geçse dahi elimiz yakanızda”

Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesindeki Hazal Parkı’nda açıklama yaptı. Doku için Adalet Komisyonu üyesi Dilan Ergül, 2 yıldır Doku’nun kaybolmasına dair etkin bir soruşturma yürütülmediğine işaret etti. “Doku’yu kaybeden Zaynal ile işbirliğinizi biliyoruz” diyen Ergül, şunları söyledi:

“Siz tüm kuvvetinizle, kadın düşmanı yargınızla, askerinizle, polisinizle, medyanızla, yasalarınızla, kadınlara saldıran politikalarınızla erkek iktidarınızı kadınlardan korumak istiyorsunuz. Bu yüzden Zaynal’ı koruyorsunuz, tecavüzcü asker Musa Orhan’ı koruyorsunuz. Susturulmak istendiğimiz her an ‘susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz’ sloganıyla karşılık vermeyi birbirimizden öğrendik.”

Doku’yu aramaktan vazgeçmeyeceklerinin altını çizen Ergül, “Kadınların öfkesinin gücü ile Gülistan Doku’yu bulacağız, Gülistan için adaleti kazanacağız. 2 değil 2 bin yıl geçse dahi elimiz faillerin ve koruyanların yakasında olacak. Gülistan’dan vazgeçmiyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

İHD: Gülistan’a ne olduğu bulunmalı

İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) bölge kentlerinde bulunan şubelerinin Kadın Komisyonları ise, Doku’ya dair yazılı açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Gülistan’ın ailesi, şüpheli olarak gördükleri Zaynal Abarakov hakkında suç duyurusunda bulunmuş. Ancak ailenin bu konuda ki girişimleri de sonuçsuz kamıştır. Zaynal Abarokov’a yönelik somut onlarca argümana rağmen hala bir işlem yapılmamış olması ise devlet tarafından korunduğu iddialarını güçlendirmektedir. Teknolojinin her alana hakim olduğu, her yerde mobese kameralarının olduğu bir çağda, bir kadının güpegündüz kaybolması ve cansız bedenine dahi ulaşılamamasının izah edilebilir bir yanı bulunmamaktadır. Gülistan’a ne olduğu bulunmalı, failler ortaya çıkarılmalı ve akıbeti aydınlatılmalıdır.”