Gülistan Doku için eylemler

Bir yıl önce Dersim'de şüpheli bir şekilde "kayıp" olan Gülistan Doku için birçok kentte eylemler gerçekleştirildi. Eylemlerde Doku'nun bulunması için gerekli çalışmaları yapmayan AKP iktidarına tepki gösterildi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 05 Ocak 2021
  • 15:50

Bir yıl önce Dersim'de şüpheli bir şekilde "kayıp" olan Gülistan Doku için birçok kentte eylemler gerçekleştirildi.  Eylemlerde devletin Doku'nun bulunması için gerekli çalışmaları yapmadığı vurgulandı.

Dersim’de Gülistan Doku için “1 yıldır soruyoruz, soracağız, Gülistan suda değil, nerede?” pankartı ile açıklama yapıldı.

Diyarbakır’da ise Hazal Park önünde basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamaya Gülistan Doku’nun ablası Aygül Doku da katıldı. “Gülistan Doku için Adalet Komisyonu” adına yapılan konuşmalarda kadınların direnmeye devam ettiği vurgulanarak “2021’e yüzlerce kadının katledilmesiyle, tecavüze uğramasıyla, tacize uğramasıyla, çocukların cinsel saldırıya uğraması ile girdik. Yoksulluk ve sefaletle yeni yıla girdik. Yani faşist erkek egemen düzenin saldırıları ile girdik. Dün Boğaziçi Üniversitesi’nde de gördük, kayyım rektöre karşı, erkek egemen düzene karşı direnenler de var” denildi. Açıklamada son olarak “Gülistan’ın katilini bulacağız. Ona ne yapıldıysa bunun hesabını soracağız” denildi.

İzmir Dikili’de Atatürk Meydanı’nda toplanan kadınlar ‘İstanbul Sözleşmesi yaşatır’ pankartı açarak Gülistan’ın resimlerinin yer aldığı dövizleri taşıdı. Açıklamada Tek bir kişi daha kaybedilmeye, eksilmeye tahammülümüz kalmadı! Bizi duymak istemeyenler 1 yıldır bulunmayan Gülistan Doku'dan sorumludur” denildi.

Çorum’da yapılan açıklamada ise şunlar ifade edildi:

“Gülistan Doku tam 1 yıl önce 5 Ocak 2020’de kayboldu. Bizler ilk günden beri Türkiye’nin her yerinden Gülistan’a ne olduğunu soruyoruz. Sorumlu, yetkili kimseden bir yanıt gelmiyor. İç İşleri Bakanlığı hiçbir açıklama yapmadan arama çalışmalarını durduruyor. Gülistan kaybolmadan önce görüştüğü baş şüpheli ile tartışmıştı. Ancak buna rağmen şüphelinin ifadesi bile alınmadı. Kadınların mücadelesi ile şüphelinin ülkeye getirilme kararı alındı ancak bu karar da uygulanmadı”

Açıklamanın devamında bir yılda en az 300 kadının erkekler tarafından öldürüldüğü, 171 kadının şüpheli bir şekilde öldüğü ifade edilerek tüm şüpheli ölümlerin aydınlatılması talep edildi. Son olarak “Yetkililer işlerini yapmayacaksa o koltuklarda neden oturuyorlar” denildi. Sloganlarla açıklama sona erdi.

Sosyal medyada ise #5ocaktasokaktayız hastagı ile Gülistan Doku’nun akıbeti bir kez daha soruldu.