Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV TEKSTİL) 8 Mart Dünya Emekçiler Günü’ne ilişkin yazılı açıklama yaptı.
“Bu yıl 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü büyük bir yıkım ile karşılıyoruz. Sermaye devletinin rant ve talan politikası sonucu Maraş merkezli depremde on binlerce insanımız hayatını kaybederken, yüz binlercesi de yaralandı. Hala göçük altında bekleyen cenazeler var. Deprem ülke gelinde tam bir felakete dönüştü. Yıllardır bilim insanlarının uyarılarının dikkate alınmaması, söylemlerinin yok sayılması sonucu bir katliam yaşandı. Oluşan yıkımın ve hayatını kaybeden tüm insanlarımızın, canlıların, yok edilmek istenen kültürün tek sorumlusu kar ve rant uğruna hayatımızı hiçe sayan sömürü düzenidir.
Deprem ile birlikte bir kez daha kapitalist sömürü sisteminin emekçilerin yaşamını nasıl hiçe saydığını gördük. Yıkılan evler, bulunmayan çadır, açlık, temiz sudan yoksunluk, salgın hastalıklar...
Depremi ağır bir şekilde yaşayan insanlarımız, ülke çapında sergilenen büyük dayanışma ile ayakta kalmaya çalışırken, deprem bölgesinde bulunan kadınların depremin ardından sorunları alabildiğine derinleşti. Kadınların ve çocukların en temel yaşamsal ihtiyaçları (barınma, beslenme, sağlık, hijyen vs) karşılanmış değil. Hamile ya da yeni doğum yapmış kadınlar ise gerekli sağlık desteğinden yoksun durumdalar. Çalışma yaşamında olan kadınlar ise, ya bu koşullar altında çalışmaya zorlandı ya da işi bırakmak zorunda kaldı.
AKP-MHP iktidarı ise depremin açığa çıkardığı sorunları çözmek yerine, onlara karşı yükselen sesi bastırma yoluna gidiyor, devletin tüm aygıtlarını yükselen sesleri bastırmak için kullanılıyor. Deprem iktidar ve sermayedarlar tarafından fırsata çevriliyor. İşçi ve emekçileri enkaz altında diri diri ölümüne sebep olan iktidar, sermayedarların imdadına yetişerek önce OHAL ilan etti, ardından 11 bölge için sözde işten atma yasağı ile kısa çalışma ödeneğini devreye sürdü.
Pandemi sürecinden hepimiz çok iyi biliyoruz ki, bu saldırılardan en çok etkilenen kadınlar olacak. Pandemi döneminde de sözde işten atma yasağı ile ek iş gücü olarak görünen kadın işçiler Madde 25/2-KOD/29 ile işten çıkartılmıştı. Yine aynı saldırılar ile ilk başta kadın işçiler karşı karşıya kalacak, ilk işten çıkarılacak kadınlar olacak.
Ülkemizde son 20 yılda kadınların yaşadığı sorunlar kat be kat arttı. Güvencesiz ve kuralsız çalışma yaygınlaştı, şiddet, mobbing, cinsel istismar yükselişe geçti. Maraş merkezli deprem ise kadınların yaşadığı bu sorunları daha da derinleştirdi.
İşçilerin, emekçilerin ve kadınların karşı karşıya kaldığı bu ağır yıkım karşısında diyoruz ki, bu kaderi biz yazmadık, bozacak olan biziz! 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde başta kadınlar olmak üzere tüm emekçileri ölüm, sömürü ve baskı düzenine karşı örgütlenmeye ve mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz.
DEV TEKSTİL”