“Ülkenin her yerinde birleşmeli, örgütlenmeliyiz!”

Toplum Yararına Program (TYP) çerçevesinde çalışan bir kadın işçiyle konuştuk.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 14 Aralık 2023
  • 18:30

-Öncelikle TYP’nin açılımını yapar mısınız?

Toplum Yararına Programlar; afet, salgın, acil durum dönemlerinde ve diğer mücbir sebeplerde kamu hizmetlerinin desteklenmesi yoluyla özel politika gerektiren gruplar başta olmak üzere, işsizlerin çalışma alışkanlık ve disiplininden uzaklaşmalarını engellemek ve bu kişilere geçici gelir desteği sağlamak üzere aktif işgücü hizmetleri kapsamında İŞKUR ile kamu kurum ve kuruluşları işbirliğinde düzenlenen programlardır.

-Ne zamandan beri bu program kapsamında çalışmaktasınız?

6 Şubat depremi ile başlayıp 4,5 ay çalıştım. Gelecek yıl da 4,5 ay çalışacağım. Programın 9 aya kadar uzama ihtimali de var.

-TYP sisteminden bahseder misiniz?

Okullarda temizlik elemanı olarak çalışmaktayız. Haftanın 5 günü saat 7.30’dan 17.30’a kadar çalışıyoruz. Bir saatlik yemek molası dışında günde 9 saat mesai yapıyor, haftada 45 saat çalışıyoruz.

-Ne kadar ücret alıyorsunuz, ücretinizi kim ödüyor?

Asgari ücretli olarak çalışmaktayız. Genellikle ikamet ettiğimiz evlere yakın okullarda iş veriliyor. Yol parası, yemek ücreti vb. haklardan faydalanamıyoruz. Ücretimiz, işçilerden yapılan kesintilerle oluşturulan İşsizlik Fonu’ndan ödeniyor. İş güvencemiz olmadığı gibi, ihbar ve kıdem tazminat hakkımız da bulunmuyor.

-Çalışma koşullarınız nasıl?

Benim çalıştığım okulda üç personel var. İkisi TYP’li biri devletin kadrolu personeli. Çalıştığımız okul 3 katlı, toplam 21 sınıf var. Sınıfların yanı sıra idare odaları ile bahçenin temizliği, koridorlar ve lavaboların temizlik ve düzeninden, çöplerin toplanması ve atılmasından sorumluyuz. Sözleşmeli olmamızdan kaynaklı sürekli mobbing ve ağır koşullar altında çalışıyoruz. Toplamda dokuz ay çalışabiliyor, sonrasında tekrar işsiz kalıyoruz. Aynı koşullarda ülkemizde 130 bin çalışan var. Düşünün yasal olarak sendikalı olmamızın önünde hiçbir engel olmadığı mahkeme kararlarıyla tescillenmesine rağmen, E-devlete girdiğimizde sendikaya üye olamıyoruz.

-130 bin çalışan insanca yaşamaya yeten ücret ve insani koşullarda yaşamak için ne yapmalı?

Her şeyden önce “biz yan yana gelemeyiz, birlik olamayız” duygusundan kurtulmalıyız. TYP’li işçiler olarak çalıştığımız her iş yerinde yaşadığımız her ilde, ülkenin her yerinde birleşmeli, örgütlenmeliyiz. Bunu yapmadığımız sürece sürünmeye devam ederiz.

Kızıl Bayrak / Kayseri