8 Mart’ta mücadele alanlarına!

Yaşamak için sosyalizm!

Enternasyonal Emekçi Kadın Komisyonu (PiA) yaptığı açıklama ile "8 Mart’ta mücadele alanlarına! Yaşamak için sosyalizm!" dedi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 05 Mart 2023
  • 08:00

Avrupa’da bu yıl 8 Mart’ın, emperyalist savaş ve kriz karşıtı taleplerin yükseltileceği eylemlere sahne olması bekleniyor. Ukrayna’da birinci yılını dolduran emperyalist savaşa karşı “Ukrayna’da emperyalist savaşa son!” şiarı öne çıkarılacak en temel taleplerin başında geliyor. Bu aynı zamanda günümüzün en yakıcı ihtiyacını oluşturan anti-emperyalist ve tutarlı bir barış hareketi geliştirmenin bir gereğidir. Bu çerçevede savaşın bir an önce durdurulması için mücadele çağrısını her yerde yükseltmek gerekmektedir.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü emekçi kadınların yakıcı özgün taleplerinin yanı sıra emperyalist savaş karşıtı taleplerin de yükseltileceği bir gündür. Emekçi kadınlar dünyanın dört bir yanında olduğu gibi Avrupa’da da sömürüye, eşitsizliğe, baskıya karşı tepkilerini dile getirecekler. Özgür ve eşit bir dünya için alanlara çıkacak olan emekçiler emperyalist savaş ve saldırganlığa karşı mücadeleyi de yükselteceklerdir.

Enternasyonal Emekçi Kadın Komisyonu (PiA) da bu yılki 8 Mart eylemlerine bu bakışla hazırlanıyor. Güçlerinin bulunduğu kentlerdeki 8 Mart kutlama ve yürüyüşlerine savaş karşıtı şiarların yanı sıra, emekçi kadınların özgün sorun ve taleplerini yükselterek katılacak. Genel olarak baskı, sömürü̈ ve eşitsizliğin tüm biçimlerinin ve her türlü̈ şiddet ve zorbalığın ortadan kalktığı bir dünya özlemini dile getirecek.

PiA, 8 Mart eylemlerine katılımın dışında bazı kentlerde 8 Mart etkinlikleri de düzenliyor.

Bu çerçevede Essen kentinde 5 Mart Pazar günü depremle dayanışma gündemli bağış etkinliği yapılacak.

10 Mart Cuma günü Bielefeld’de, 11 Mart Cumartesi Frankfurt’ta, 12 Mart Pazar günü ise Wuppertal kentinde 8 Mart etkinlikleri düzenlenecek.

Fransa’daki 8 Mart eylem hazırlık ise Fransız işçi ve emekçilerinin yaşadığı özgün süreçler üzerinden ilerliyor. Enternasyonal EKK (PIT) 5 Mart'ta Paris’te savaşa, doğal afetlere, ekonomik krize ve sömürüye karşı kadın sorununun somut yansımalarını konuşmak üzere sendika binasında toplantı gerçekleştirilecek. Genel planda ise 8 Mart, çağrısı yapılmış olunan genel grev günü kutlanacak. Fransız sermaye iktidarının hazırladığı “Emeklilik Reformu”na karşı, sendikaların ortak kararıyla “7 Mart'ta hayatı durduracağız!” şiarıyla süresiz genel grev ilan edilmiş bulunuyor. Bu yılki 8 Mart eylemi genel grevin içerisinde onun bir parçası olarak gerçekleşecek. Fransa işçi sınıfının grevinde kadınlar da başta “Eşit işe eşit ücret” olmak üzere kendi talepleri için alanlarda olacaklar.

Enternasyonal Emekçi Kadın Komisyonu (PiA)