Yine orman yangınları, yine aynı terane

Muğla’nın Marmaris ilçesindeki ormanlık alanda salı akşamı başlayan yangın iki gün geçmesine rağmen hala kontrol altına alınamadı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 23 Haziran 2022
  • 21:50

Muğla’nın Marmaris ilçesindeki ormanlık alanda salı akşamı başlayan yangın iki gün geçmesine rağmen hala kontrol altına alınamadı. Rüzgârın da etkisiyle büyüyen yangın, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’ün ifadesine göre yaklaşık 3 bin 500 futbol sahasına eşdeğer olan 2 bin 884 hektar alanı etkiledi. Alevlerin yerleşim merkezlerine inmesi ile bazı evler ve ahırlar tahliye edildi.

Bördübet mevkiinde başlayan yangın, Değirmenyanı ve Yeşil Belde mahallelerine kadar yayıldı. Bu bölgeler Okluk Koyu’ndaki Cumhurbaşkanlığı Yazlık Sarayı‘na oldukça yakın bir yerde bulunuyor.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi de yangın alanında boy gösterdi. Saatler geçmesine rağmen yangının söndürülememesine ilişkin hiçbir sorumluluk almayan sarayın bakanları bir kez daha “sabotaj” ihtimali üzerinde durduklarını söyleyerek ihmallerin üzerini örtmeye çalıştılar.

Soylu, Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay’ın gece görüşlü helikopter istediklerini ama envanterde olmadığını öğrendiklerine dair sözlerine değindi. Soylu şunları söyledi:

Bunları kullanmak çok riskli. Dünyada kaç yerde yapılmış sanki? Gece ne yapabiliriz diye düşünüyoruz. Gece görüşlü helikopterleri kullanmak diğer helikopterleri kullanmak gibi değildir. Temmuzun başında alacak şekilde planlamıştık. Şimdi onu erkene çekiyoruz. Bu gece ya da yarın gece kullanmaya başlayacağız.”

Öte yandan “Yangın başladığı andan itibaren sosyal medya şeytanları devreye girdi” diyen Soylu sosyal medya kullanıcılarını hedef aldı. Ardından Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada yangınla ilgili paylaşım yapan sosyal medya hesaplarına işlem başlatıldığı duyuruldu. Geçtiğimiz yıl Marmaris’te yaşanan orman yangınlarının yol açtığı yıkımın etkileri devam ederken son yangınlarla birlikte hiçbir ders çıkarıldığı ve hazırlık yapılmadığı bir kez daha ortaya çıkmış oldu.