Yangınlar yandaş şirketlerin çıkarına

Datça ve Çeşme’de çıkan yangınlar yine enerji nakil hatlarından kaynaklı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 15 Temmuz 2022
  • 19:45

Geçen yıl yanan 200 bin hektarlık orman alanına yenileri ekleniyor. Bu yangınların büyük bölümü rejim tarafından “faili meçhul” olarak kayıtlara geçirildi. Oysa failleri belliydi. İktidar, yandaş enerji şirketlerini korumak için enerji nakil hatlarından kaynaklanan yangınların üzerini örtüyordu. Yani ülkenin ormanları saray rejimi ve yandaş şirketlerin suç ortaklığıyla yok ediliyor.

Tuncay Mollaveisoğlu’nun Cumhuriyet’te yer alan haberine göre orman yangınları son 10 yıllık ortalamanın 16 katı büyüklüğüne ulaştı. AKP iktidarının koruması altında olan enerji şirketleri “maliyeti yüksek” gerekçesiyle enerji hatlarına bakım yapmıyorlar. Bu hatlar şiddetli rüzgârda ya kopuyor ya da birbirlerine temas ederek kıvılcım şelalesi yaratıyorlar. Hatların altındaki orman örtüsü de maliyet gerekçesiyle temizlenmiyor.

Oysa Orman Genel Müdürlüğü ile enerji şirketlerinin yaptığı sözleşmelerde “bakım şartı” açıkça yer alıyor. Orman Genel Müdürlüğü (OGM) şirketleri denetlemek ve uyarmakla yükümlü. Nakil hatlarındaki ihmaller ve bakımsızlık yangına neden olursa enerji şirketlerini çok ciddi ceza ve tazminatlar bekliyor.

Tarım Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Şükrü Durmuş “Göz göre göre ormanlarımız yanıyor” diyor. Görevini yapmayan Orman Genel Müdürlüğü yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunduklarını söyleyen Durmuş, “Kurum enerji nakil hatlarındaki sözleşmeleri yok sayıyor. Enerji şirketlerini koruyor. Görevini yapmıyor. Nakil hatlarındaki bakımsızlığı defalarca bildirdik. Yangına neden olacak dedik. Dinlemediler” diyor.

Bu kez gizlemediler

Datça ve Çeşme yangınlarının diğer yangınlardan bir farkı var: o da yetkililerin ‘sorumluyu’ açıkça ifade etmiş olmasıdır. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Yangının ilk belirlemelere göre yüksek gerilim hattından çıktığı anlaşılmıştır” dedi. İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger de Çeşme Ovacık’taki yangına kopan yüksek gerilim tellerinin neden olduğunu söyledi. Yani yetkililer ilk kez enerji şirketlerini koruma gereği duymadan gerçeği ifade ettiler. Durmuş hem Orman Bakanı Kirişci’nin hem de İzmir Valisi Köşger’in faili saklama gereği duymayan açıklamalarını önemli buluyor. Geçmişte kapatılan yangınların soruşturulması ile ilgili tam hukuk davası açacaklarını belirtiyor. Buna karşın yargı saray güdümünde kararlar aldığı sürece suç işleyen yandaş şirketlerin cezalandırılması zor görünüyor.