Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kasım ayında üretici fiyatları ve market fiyatları arasındaki değişimleri, artan girdi maliyetlerini ve ihracatta yaşanan sorunları, yaptığı yazılı açıklama ile değerlendirdi.
Kasım ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 790,44 ile limonda yaşandığını söyleyen Bayraktar, diğer ürünlerde de yüzdeleri aşan artışlar olduğunu belirtti. Limonu sırasıyla yüzde 309,42 ile kuru soğan, yüzde 246,94 ile mandalina, yüzde 233,42 ile ıspanak, yüzde 224,72 ile havuç, yüzde 220,96 ile portakal, yüzde 220,82 ile elma, yüzde 217,67 ile kabak, yüzde 210, 69 ile de marulun izlediği bilgisini verdi.
Bayraktar, artan talep nedeniyle gübre fiyatlarında yaşanan artışın yanı sıra kur artışındaki yükselişin de üreticiyi etkilediğini belirterek “Bu durumun yarattığı verim düşüklüğü ve bitkisel üretimin azalmasına bağlı olarak tarım ve gıda ürünlerinde yaşanacak fiyat artışlarından tüketicilerimiz de etkileniyor” dedi.
Bayraktar çiftçilere destek için önerilerini şu şekilde sıraladı:
“Tarımsal sulamada kullanılan elektrikte fonların kaldırılması yerinde bir karar olurken vergilerin de en kısa zamanda kaldırılması gerekmektedir. Gübre fiyatlarının anormal artışı karşısında destekler artırılmalı mazotta olduğu gibi gübre fiyatının yüzde 50’si destek olarak verilmeli, destek verilmeyen karma yem ve bitki koruma ürünlerine de destek getirilmelidir. Ülkemizde ithal enflasyonun ve stokçuluğun panzehiri üretimdir. Üretimi artırmaktan başka çaremiz yoktur.”