Türk Tabipleri Birliği (TTB) yaptığı yazılı açıklamada “Her yıl milyonlarca kişinin hastalanmasına ve yaklaşık 500 bin kişinin ölmesine yol açan influenza ile bu yıl ilk kez ortaya çıkan COVID-19 benzer belirti ve bulgulara yol açan iki solunum yolu enfeksiyonudur. COVID-19 pandemisinin milyonlarca kişiyi etkilediği dönem kuzey yarım küre için influenzanın görece daha az görüldüğü bir döneme denk gelmiştir. Başlangıçta influenza ayırıcı tanısı konusunda güçlük çekildiğinden tedavide oseltamivir de verilmiş, influenza sezonunun bitmesiyle birlikte oseltamivir, tedavi şemasından çıkarılmıştır. Ancak yaklaşmakta olan influenza sezonu ile birlikte tanı, tedavi ve korunma konusunda yapılması gerekenler gözden geçirilmeli, malzeme, ilaç, aşı temini konusunda hazırlıklar yürütülmelidir” ifadelerini kullandı.
Ateş, boğaz ağrısı, öksürük, halsizlik yakınmaları olduğunda Covid-19’la birlikte influenzanın da akla gelmesi gerektiği belirtilen açıklamada “İnfluenza ve diğer solunum yolu virüslerinin tanısını koymak gerek COVID-19 ayırıcı tanısı için gerekse influenza dahil diğer virüslerin yol açtığı solunum yolu hastalıklarının tedavisi için önemlidir. İnfluenza tanısında hızlı antijenler ve PCR (Polymerase Chain Reaction-Polimeraz Zincir Reaksiyonu) yöntemi kullanılmaktadır. Hızlı antijen testinin negatif olduğu olgularda klinik olarak influenza şüphesi devam ettiği durumda PCR testi yapılmalıdır. Türkiye'de daha önceki yıllarda görülen infuenza ve influenza benzeri hastalık olgu sayılarından yola çıkılarak gerekli test sayıları konusunda hazırlık yürütülmelidir” denildi.
İnfluenza tedavisi için gereken oseltamivirin temini önemlidir!
TTB hastalığı tedavi etmek için teşhis etmek vurgusuyla yaptığı açıklamada tedavi için şunları ifade etti:
“İnfluenza tedavisinde belirli endikasyonlarda kullanılan oseltamivirin hastalığın başlangıcında özellikle 48 saat içinde başlanması önemlidir. İnfluenza tedavisinde kullanılan antiviral ilaç oseltamivir olup tüm dünyada gereksinim olacağından ülkemiz için gerekli miktarı temin etmek üzere gerekli hazırlıkları yürütmek gerekmektedir.”
Korunma için aşının önemine dikkat çekilerek “İnfluenza sezonu öncesi uygulanması gereken aşının hem toplumdaki riskli bireyleri hem de sağlık çalışanlarını içerecek şekilde ücretsiz olarak, yeterli miktarda temin edilmesi gerekmektedir. Ayrıca COVID-19 salgınıyla mücadele açısından güvencesiz kişilere ve göçmenlere aşının ücretsiz sağlanması, sosyal güvencelilere de Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından aşının temini önemlidir” denildi.
Açıklamada ayrıca sağlık çalışanlarına kişisel koruyucu malzemelerinin eksiksiz olarak temin edilmesi gerektiği belirtildi.