Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi ve TTB İşçi Sağlığı İşyeri Hekimliği Kolu, Sakarya Hendek’teki Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nda 3 Temmuz’da gerçekleşen iş cinayeti üzerine açıklama yaptı.
“İş cinayetleri toplu katliamlara dönüştü”
TTB açıklamasında 7 işçinin yaşamını yitirdiği, 118 işçinin yaralandığı belirtilerek patlamanın MÜSİAD Sakarya Şube Başkanı Yaşar Coşkun’un sahibi olduğu Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nda son 11 yılda kayıtlara geçen 7. “kaza” olduğu ifade edildi. Katliamın göstere göstere geldiğine dair “Toplamda 7 işçinin hayatını kaybettiği, 59 işçinin yaralandığı altı kazadan ders alınmamış, yedincisi göstere göstere gelmiştir” ifadeleri kullanılan açıklamada, patlamayla çevreye yayılan gazların oluşturduğu tehlikeye de işaret edildi. “İşçileri koruyamayan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası çıktığından bu yana, artık iş cinayetleri toplu katliamlara dönüşmüştür” denilerek AKP-sermaye iktidarının iş güvenliğini hiçe saydığına dikkat çekildi.
“Süreç şeffaf yürütülmeli”
Açıklamada, bugüne kadarki patlamalardan sonra fabrikada yapılması gereken denetlemelerin yapılıp yapılmadığı soruldu. Ayrıca işletmenin işçi sağlığı ve güvenliği ile ilgili bilgilerinin de kamuoyu ile paylaşılması ve sürecin şeffaf yürütülmesi istenerek yapılması gerekenler şöyle sıralandı:
“*Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın son altı patlama sonrası yaptığı denetim raporları,
*İşletmede olması gereken ‘Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesine İlişkin Belgeler’,
*İşletmenin ‘Büyük Kaza Senaryoları’,
*İşletmenin ‘Acil Durum Planları’,
*İşletmenin ‘Risk Değerlendirme Dokümanları’ kamuoyu ile paylaşılmalıdır.
Ayrıca önceki patlamalar sonucunda işletmeye verilen cezalar ve uyarılar kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Önemli bir soru da önceki kazalar sonucunda üretime başlama izinleri kimlerin onayı ile verilmiştir. Tüm bu sorular ivedilikle yanıtlanmalıdır.”
“Daha önceki kazalardan dolayı nasıl tedbir alındı?”
İşletmenin işçi sağlığı ve güvenliği ile ilgili kamuoyu ile paylaşılması istenen açıklamada, iktidara şu sorular soruldu:
“*Bu işletmede, işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı var mıdır? Ne tür çalışmalar yapmışlardır?
*İşçilerin sağlık gözetimleri yapılmakta mıdır?
*Çalışan işçilerin hangi risklerle karşı karşıya olduğu tespit edilip işçiler eğitilip, uyarılmışlar mıdır?
*Daha önceki kazalardan dolayı nasıl sağlık ve güvenlik tedbirleri alınmıştır?
*Havai fişek üretminde kullanılan kimyasal maddelerin yaratacağı tehlikeler değerlendirilmiş midir?
*Üretilen malzemelerin depolanması için nasıl bir planlama yapılmıştır?
*Üretilen malzemenin depolandığı yerler için, kazaların önlenebilmesi açısından, ne tür tedbirler planlanmıştır?”