TTB anketi sağlıkta şiddeti ortaya koydu

TTB’de düzenlenen basın toplantısında TTB’nin yaptırdığı ankete katılan sağlıkçıların yüzde 87'sinin şiddet gördüklerini belirttikleri, vurgulandı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 30 Aralık 2023
  • 12:30

Türk Tabipleri Birliği (TTB), basın toplantısı düzenleyerek, "Hekimlerin Çalışma Koşulları, Ekonomik Sorunları ve Şiddet Hakkındaki Değerlendirmeleri" başlıklı anket çalışmasının sonuçlarını açıkladı.

TTB binasında toplantıda konuşan TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, artan bir şiddet eğilimiyle karşı karşıya olduklarını ve bunun hekimlerin Türkiye’de çalışma isteğini engellediğini vurguladı.

TTB Merkez Konseyi üyesi Alican Bahadır ise, yüzde 79’unun TTB üyesi olduğu bin 502 hekimin cevap verdiği anketin sonuçlarını şöyle açıkladı:

"*Çalışma şartlarınızın yoğunluğu nedeniyle hastalarınızla veya işinizle yeterli ve uygun şekilde ilgilenemediğinizi düşünüyor musunuz?" sorusuna katılımcıların yüzde 64’ü "evet" dedi. 2021 Eylül anketinde bu oran yüzde 68’di.

*Daha önceden hasta veya yakını tarafından sözel veya fiziksel şiddet gördünüz mü?" sorusuna katılımcıların yüzde 87’si "evet" yanıtı verdi. 2021 Eylül anketinde bu oran yüzde 83’tü.

*Eğer daha önceden sözel veya fiziksel şiddet gördüyseniz, sonrasında Beyaz Kod veya ilgili mercilere şikayet bildiriminde bulundunuz mu?" sorusuna katılımcıların yalnızca yüzde 36’sı "evet" yanıtı verdi. 2021 Eylül ayındaki ankette bu soruya "evet" yanıtı verenlerin oranı yüzde 43’tü.”

Bahadır bakanlığın Beyaz Reform’unun çözüm olmadığını belirterek "Çözüme giden yol ise TTB ve sağlık emek meslek örgütlerinin haklarımız için oluşturduğu talepleri birlikte mücadele ederek hayata geçirmektedir” dedi.

Toplantıda yeniden söz alan Fincancı hekimlerin yurtdışına gitmek istediğini vurguladı:

“Yapılan ankette gördüğümüz gibi her üç hekimden sadece biri beyaz kod veriyor ama buna rağmen beyaz kod verileri artmaya devam ediyor. Sağlık Bakanlığı bize sayının ötesinde bir veri sunmuyor. Rakamlarda artış olmasına rağmen yalnızca üç hekimden birinin beyaz kod vermesi bu rakamların katlanarak arttığını gösteriyor. Hekimlerin yurt dışına gitme düşüncesine baktığımızda; ya her iki hekimden biri gitmeyi düşünüyor ya da hekimliği tümden bırakmayı düşünüyor. Burada çalışma koşullarının ağırlığı, Sağlık Bakanlığı’nın nöbet ertesi izin için genelge yayınlamasına rağmen bunun uygulanmaması ve idarenin baskıcı tutumlarıyla çalışma koşullarının ağırlaştırıldığını dikkate almamız gerekiyor.”

TTB İkinci Başkanı Ali İhsan Ökten ise hekimleri yeni yılda daha da zorlu geçeceğini ifade ettiği hakları için mücadeleye çağırdı.