Türk Tabipleri Birliği (TTB) ile Gaziantep-Kilis Tabip Odası, 6 Şubat depremlerinin birinci yılında ortak basın açıklaması yaptı. Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Mehmet Yılmaz 6 Şubat depreminin felakete dönüşmesini anlatarak şunları ifade etti:
“Depremin ekonomik ve sosyal gelişmişlikle ilişkisi unutulmamalıdır. Ne ilk 8 saat ne ilk üç gün bu sınavdan geçemedik, enkaz altında yüz binlerce insanımız öldü. Evet yüz binlerce diyoruz çünkü iki gün öncesine kadar 50 bin olarak açıklanıyordu ta ki bir eski devlet bakanı 130 bin kişi kaybettik diye itiraf edene kadar. Tabii ki bu gerçeği herkes biliyordu ve resmi rakamların, istatistik bilimine göre değil siyasi ihtiyaçlara göre açıkladığı TÜİK tarzı enflasyon açıklaması benzeri bir durum olduğu belliydi. Yaralı sayısı 800 binin üzerinde açıklanmıştır.
TTB’nin sahayı birebir gözlemleyerek neredeyse her ay kamuoyunun bilgisine sunduğu deprem raporlarının sonuncusu yani birinci yıl deprem raporunda da görüleceği üzere yetersiz beslenmeden tutun da barınma, ulaşım, eğitim imkanlarından yoksunluk had safhada devam etmektedir. Sağlık hizmetleri kimi illerde konteynerlerde artık süreklilik arz eden elektrik kesintileri ve internete ulaşımın çok zayıf olduğu, hekimlerin sağlık çalışanlarının sağlık personelinin fiziksel ve maddi ihtiyaçları karşılanmak bir yana yeri gelmişken belirtelim ki bu olağanüstü şartlarda çalışan insanlardan performans hesabı üzerinden ücretlendirme yapılmaktadır, bu kabul edilemez, deprem illerinde ki ücret yönetmeliği derhal değiştirilmelidir.”
Yılmaz sözlerini depremin değil ama afetin önlenebileceğini söyleyerek tamamladı.
“TTB olarak alandayız”
Ardından söz alan TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı birinci yılda hala insanların sağlığının hiçe sayıldığını vurgulayarak şunları söyledi:
“Sağlık Bakanlığı uzun zamandır aile sağlığı merkezlerinin ihtiyaçlarını gidereceğine dair bir söz dolaşıyor ortalıkta ama gördük ki böyle bir ihtiyaç giderimi söz konusu değil. O nedenle biz Türk Tabipleri Birliği her zaman olduğu gibi meslektaşlarımızın yanında olacağımızı bir kez daha hatırlatıyoruz. Aile sağlığı merkezleri enkaz altında kaldı, özellikle Adıyaman ve Hatay'da hem 10 aile sağlığı merkezinden 9'unun yıkıldığını, ağır hasar aldığını biliyoruz. İşte onlara enkaz altında kalmış o yerlerden el ele tutuşarak çıkma hedefi ile biz 6 Şubat'a kadar yollarda olacağız. 6 Şubat'ta saat 04.17'de Hatay'da yaralanan, bu acıları yaşayan insanlarımız ile yan yana durmak ve dayanışma göstermek üzere buradayız."