“Bu şiddet sona Ersin!”

17 Nisan Sağlıkta Şiddetle Mücadele Günü vesilesiyle birçok ilde Doktor Ersin Arslan şahsında kaybedilen sağlık emekçileri anıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 17 Nisan 2024
  • 15:00

Sağlıkta Şiddetle Mücadele Günü vesilesiyle birçok ilde Doktor Ersin Arslan şahsında kaybedilen sağlık emekçileri anıldı. Eylemlerde “17 Nisan Sağlıkta Şiddetle Mücadele Günü! Bu şiddet sona Ersin!” yazılı pankart taşındı.

Sağlık meslek örgütleri adına yapılan açıklamada son 20 senede sağlık kuruluşlarında şiddetin korkunç boyutlara ulaştığına dikkat çekildi. Açıklamaya şöyle devam edildi:

“Sağlıkta şiddetle baş etmekte zorluk yaşadığımız, hatta nefes bile alamaz hale geldiğimiz herkes tarafından bilinip, kabul edilmesine rağmen; halen gerçek nedenler görmezden geliniyor ve bu nedenlere yönelik çözümler üretilmiyor.

Sağlık Bakanlığı’nın uyarılarımıza ve çağrılarımıza rağmen sağlıkta şiddetle alakalı halen herhangi bir ciddi adım atmaması, Dr. Ersin Arslan’ın ölümünden sonra olduğu gibi, yeterli olmayan yasal düzenlemelerle yetinmesinin nedeninin sistemi korumaya yönelik olduğunu biliyoruz. Üstelik Sağlık Bakanlığı Beyaz Kod verilerini paylaşmaktan da kaçınıyor!”

Şiddetin çözümüne dönük etkin ve sahici adımlar atılmadığına vurgu yapılan açılamada “Eğer yasa ve düzenleme önerilerimize kulak verilseydi; Dr. Ersin Arslan’dan sonra kaybettiğimiz sağlık çalışanları şu an hayatta olacaktı” denildi.

Sağlıkta Dönüşüm Programı’yla birlikte hastaların müşteri sağlık çalışanlarının ise değersiz olarak görüldüğüne dikkat çekilen açıklamada “Bu sistemde sağlık hizmetleri de niteliksizleşiyor ve sonucunda toplumun sağlığının daha da geriye gidiyor” diye belirtildi.

Açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi:

“Tabii ki toplumsal alanda büyüyen şiddet iklimi ve bizi birbirimize düşman ederek kazanç sağlamaya çalışan zihniyetin varlığında sağlık alanında şiddetin de var olacağını biliyoruz. Dolayısıyla şiddetle her alanda mücadele etmekten başka bir şansımızın olmadığı açıktır. Ancak, mücadele, dayanışma ve örgütlenmeyle şiddetsiz bir yaşamı hep birlikte kurabiliriz.”