Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), “2021 Yılı Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu”nu açıkladı. Rapora göre geçtiğimiz yıl, 55 gazeteci saldırı uğradı, 2’si öldürüldü, 23’ü işkence ve kötü muameleye maruz kaldı. 9 gazetecinin evine polis baskını düzenlenirken, 61 gazeteci gözaltına alındı, bunlardan 6’sı tutuklandı.
Raporu kamuoyuna açıklamak için dernek binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu, yaşanabilir bir dünya yaratma hedeflerine değinerek “Bunun da en temel gereksinimi hiç kuşkusuz basın özgürlüğüdür” dedi. Sınıflar arası uçurumun derinleştiğini vurgulayan Müftüoğlu, bununla birlikte dünyada ve Türkiye’de ifade özgürlüğünün kısıtlandığını ifade etti. Müftüoğlu ifade özgürlüğü konusunda şunları söyledi:
“2002 yılında iktidara gelen AKP hükümetlerinin 19 yıllık iktidarı döneminde düşünce ve ifade özgürlüğü alabildiğine daha da kötü bir hal aldı. 2021 yılı gazeteciler açısından zorlu bir yıl oldu diyebiliriz. Tüm dünyada halkın haber alma hakkının önüne geçmek amacıyla iktidarlar gazetecileri baskı altına aldı, onları tutsak ederek, gerçeklerin üstünü örtmeye çalıştı. Türkiye’de bu baskı rejimi daha da katmerli bir şekilde yaşandı. Onlarca gazeteci yeni bir yılı daha hapiste, dört duvar arasında karşılamak zorunda kaldı.”
Türkiye’nin gazeteciler açısından hapishaneye dönüştüğünü belirten Müftüoğlu, Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ve Basın İlan Kurumu (BİK) eliyle gazetecilerin kıskaca alındığını dile getirdi.
102 gazeteci haber takibi sırasında engellendi
DFG Eşbaşkanı Serdar Altan ise, bir yılda 55 gazetecinin saldırıya uğradığını, 2’sinin öldürüldüğünü, 9’unun evine baskın düzenlendiğini, 61’inin gözaltına alındığını, 6’sının tutuklandığını, 23’ünün işkence ve kötü muameleye maruz kaldığını, 11’ine tehdit ve ajanlık dayatıldığını, 102’sinin haber takibi sırasında engellendiğini ve 17’sinin de hapishanelerde hak ihlaline maruz kaldığını aktardı.
Altan “Gazeteciye yönelik düşünce ve ifade özgürlüğü ihlalleri” bölümünden şunları sıraladı:
*54 gazeteci hakkında soruşturma açıldı,
*51 gazeteci hakkında dava açıldı,
*47 gazeteciye toplam 133 yıl, 8 ay ve 21 gün hapis cezası ve 72,206 bin TL para cezası verildi,
746 gazeteci hakkında toplam 336 yargılama dosyasının bulunuyor,
*62 gazetecinin halen tutuklu.
75 gazetecinin işine son verildiği ve 1 gazetecinin basın kartının iptal edildiğini belirten Altan, raporun “Basın kuruluşlarına yönelik engelleme ve sansür” bölümünden, RTÜK’ün 12 yayın hakkında 59 ceza verdiği, 4 gazete hakkında 115 gün ilan ve reklam cezası verildiği, 112 yayın yasağı kararı olduğu bilgilerini paylaştı.
Raporun “İnternet-dijital medya mecralarına yönelik erişim engeli” bölümünden aktaran Altan, 64 internet sitesinin kapatıldığını, bin 460 habere erişim engeli getirildiği ve 160 sanal medya içeriğine erişim engeli getirildiğini ifade etti.