YHT abonman biletlerine yüzde 300’e varan zamlar

Yüksek Hızlı Tren hatlarında 30 günlük abonman bileti fiyatları yüzde 300’e varan oranlarda zamlandı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 22 Ocak 2020
  • 20:45

Türkiye kapitalizminin krizinin faturasını artan hayat pahalılığıyla da işçi ve emekçilere ödeten sermaye devleti, son olarak da Yüksek Hızlı Tren (YHT) hatlarında aylık abonman bilet ücretlerine zamlar yaptı, bazı indirimleri kaldırdı.

Özelleştirilmesi gündemde olan Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) tarafından yapılan zamlarla birlikte Ankara-Eskişehir, Ankara-Konya ve Ankara-İstanbul hatlarında 30 günlük abonman bileti fiyatları yüzde 300’e varan oranlarda arttırıldı. Devlet Demiryolları Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürlüğü Yolcu Taşımacılığı Dairesi’nin açıkladığı fahiş zamlar şu şekilde:

Ankara-Polatlı arası 220 lira olan ücret 877 liraya, Ankara-Eskişehir ve Ankara-Konya arası bilet 480 liradan 1.687 liraya, Polatlı-Eskişehir arası 352 liradan 1260 liraya, Ankara-İstanbul arası 2.100 lira olan ücret ise 3.347 liraya çıktı.

İndirimler de yeniden düzenlendi, bazıları kaldırıldı

Zamların yanı sıra internet ve mobil üzerinden biletlere uygulanan yüzde 1,5’lik indirim kaldırıldı. Business sınıf vagonundan alınacak biletlerde de indirim ya da ücretsiz kartlar geçersiz olacak ve tam bilet ücreti alınacak.

BirGün’de Burcu Cansu’nun haberine göre, abonman paketlerinde uygulanan indirimlerle ilgili ayrıca şu düzenlemeler yapıldı:

-Business biniş bazlı abonmanlıklarda 5-10 binişlik paketler ile tam genç tarifeleri kaldırılarak 15 biniş yüzde 5, 20 biniş yüzde 10 ve 30 biniş indirim yüzde 15 olarak yeniden düzenlendi.

-Ekonomi biniş bazlı abonmanlıklarda 5-10 binişlik paketler kaldırılarak tam ve genç tarifesi üzerinden 15 biniş yüzde 15, 20 biniş yüzde 20 ve 30 biniş yüzde 25 olarak düzenlendi.

-YHT business aylık abonmanlıklarda geçerli olan abonman paketleri (yüzde 50 indirimli) ile birlikte Ankara-Eskişehir, Ankara-Konya, Konya-Eskişehir, Polatlı-Eskişehir ve uygulanılan ve sabit olarak ücretlendirilen Polatlı-Konya parkurlarında tam ve genç abonmanlıkları kaldırıldı. Tüm parkurlarda geçerli tek tip yüzde 25 indirimli yeni abonman paketleri uygulamaya alınacak.

-YHT ekonomi vagonlarda aylık abonmanlıklarda geçerli olan abonman paketleri (yüzde 50 indirimli) ile birlikte Ankara-Eskişehir, Ankara-Konya, Konya-Eskişehir, Polatlı-Eskişehir ve uygulanılan ve sabit olarak ücretlendirilen paketler Polatlı-Konya parkurlarında kaldırıldı. Tüm parkurlarda geçerli tam yüzde 25, genç yüzde 50 indirimli abonmanlık paketleri uygulamaya alınacak. Anahat trenlerinde mevcut uygulama aynen devam edecek.