Ankara’da 9 kişinin ölümüne ve 92 kişinin yaralanmasına neden olan tren katliamının arkasında yatan ihmal ve rant gerçeğini TCDD ve Sayıştay raporları bir ez daha ortaya koydu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, tren kazasında yaşamını yitiren Prof. Dr. Berahitdin Albayrak’ın cenaze töreninin ardından yaptığı açıklamada, “Sinyalizasyon sistemi demiryolu işletmeciliği için olmazsa olmaz bir sistem değil. Bu sistemin olmamasından dolayı demiryollarında işletme yapılamaz diye bir şey yok” demişti.
Ancak bakanın kendi üzerlerindeki sorumluluğu atmak için başvurduğu bu demagojik söylemlerin gerisinde iktidarın hem ihmali hem de şirketlere sunduğu peşkeşi gizleme kaygısı olduğu ortaya çıktı.
TCDD raporu bakanı yalanladı: Sinyalizasyon yüksek güvenlik sağlar
TCDD Genel Müdürlüğü’nün 2015-2019 yıllarına ilişkin hazırladığı 4 yıllık Stratejik Planı’nda demiryollarında sinyalizasyon sisteminin tuttuğu kritik yere dikkat çekilerek bu “stratejik amaç” olarak belirtildi. “Sinyalizasyon ve elektrifikasyonlu hatların yetersizliği” TCDD’nin zayıf noktaları olarak raporda öne çıkarıldı.
Raporda 2015’te toplam hatların sadece yüzde 33’ünde sinyalizasyon ile tren seferlerinin idare edildiği geri kalanında telsi kullanıldığı belirtilerek ““Hat kapasitesini artıracak olan modernizasyon yatırımlarından 3 bin 69 km’lik sinyalizasyon ve telekomünikasyon tesislerinin yapımını tamamlamak, 415 km’lik sinyalizasyon ve telekomünikasyon tesislerinin yapımına devam etmek” ifadeleri kullanıldı. Ayrıca sinyalizasyon siteminin yüksek güvenlik sağladığı vurgusu da raporda yer adı.
Sinyalizasyon tamamlanmadı ama şirketlere tam para dendi
Sayıştay da ‘kazanın’ ardından açıkladığı Ulaştırma Bakanlığı raporunda birçok demiryolunun sinyalizasyon sistemi tamamlanmadan hizmete sokulduğunu vurguladı.
İhale edilen 2 projenin, sinyalizasyon ve elektrifikasyon gibi can güvenliğini etkileyen imalatlar tamamlanmadan teslim edildiği belirtildi.
Sözcü’den Ali Ekber Ertürk’ün haberine göre bunlardan birinin 700 milyon liraya ihale edilen Kars-Tiflis Demiryolu Projesi olduğu belirtildi. Kars-Tiflis Demiryolu’nun bitirilerek ticarete açıldığı ancak projenin tamamlanmadığı raporda yer aldı.
Projedeki imalatların önemli bir kısmının sözleşme bedeli doldurulduğu için tamamlanamadığı ifade edildi.
Özellikle tünel ve üstyapı imalatının eksik kaldığı, elektrifikasyon, sinyalizasyon ve telekomünikasyon imalatlarının sözleşmeye dahil olmasına rağmen yapılamadığı belirtildi.
Sayıştay 658 milyon lira maliyetli başka bir demiryolu projesinin de de elektrifikasyon ve sinyalizasyon sistemi kurumadan işin teslim alındığını ve işi yapan şirkete bütün işi yapmış gibi tam para ödediğini açıkladı. Raporda, “Projenin büyük bölümünü oluşturan tünellerin yüzde 17'sinin, üstyapının yüzde 41'inin, köprü ve viyadüklerin yüzde 41'inin tamamlandığı, elektrifikasyon, sinyalizasyon ve telekomünikasyonla ilgili herhangi bir imalat yapılmadığı görülmektedir. Projenin ancak yüzde 33'lük kısmı tamamlanmıştır” denildi.
Diğer yandan bütün katliamın suçunun üzerine yıkılmaya çalışıldığı 3 TCDD çalışanı polisteki ifadelerinin ardından adliyeye sevk edildi.