Tahir Elçi davası görüldü

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin katledilmesiyle ilgili 5 yıl sonra görülen ilk duruşma ertelendi. Mahkeme heyeti, duruşmayı 3 Mart 2021’e erteledi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 21 Ekim 2020
  • 12:00

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin katledilmesi ile ilgili Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşma başladı. 300 kişilik salonda başlanan duruşmayı sadece 84 kişinin takip etmesine izin verildi.

Tutuksuz yargılanan sanık polisler F.T., S.T. ile M.S.’nin “bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek”ten 3 yıldan 9 yıla kadar hapsi isteniyor.  Diğer firari sanık Uğur Yakışır hakkında ise hem Elçi hem de aynı gün öldürülen polisler Cengiz Erdur ve Ahmet Çiftaslan cinayetleri suçlamasıyla üç kez ağırlaştırılmış müebbet ve 45 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.  

Tahir Elçi'nin eşi, Avukat Türkan Elçi’nin yanı sıra duruşmayı milletvekilleri Hişyar Özsoy, Remziye Tosun, Necdet İpekyüzü, Dersim Dağ, İmam Taşçıer, Mehmet Tiryaki, Sezgin Tanrıkulu, Ahmet Şık, Diyarbakır İHD, TİHV, İnsan Hakları Gündem Derneği, Antep, İzmir, İstanbul, Antalya, Adana baro başkanları ve Hrant'ın Arkadaşları da izliyor.

Basın olarak ise sadece savcılığın izin verdiği yandaş basın duruşmayı takip edecek. İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı ve Anadolu Ajansı (AA) ile yabancı basından DW çalışanları dışında duruşma salonuna gazeteci alınmadı.

Duruşma salonuna mahkeme heyetiyle birlikte 88 kişi alındı. Sanıklar ve avukatlarının Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi(SEGBİS) ile katılması beklenen duruşma kimlik tespiti ile başladı.

İddanemenin okunması ile birlikte Tahir Elçi'nin ailesinin avukatları sanıkların duruşmaya getirilmesini talep etti ve mahkeme bu talebi reddetti.

Avukatların “bir baro başkanının öldürüldüğü bu dosyayı Mahkemeniz özensiz olarak ele alıyor” şeklinde itirazının ardından, mahkeme heyeti açıklama yapmaksızın müzakere etmek üzere duruşma salonundan ayrıldı. Mahkeme heyetinin salona dönmesi ardından avukatların ısrarı üzerine avukatlara söz verildi. Avukatlar hâkimin duruşmadaki tavrını uygun bulmadıklarını belirleterek, duruşmanın hukuka aykırı şekilde bitirilmek istendiğini söyledi. Bu adaletsizliğin parçası olmak istemediklerini söyleyerek duruşmaya ara verilmesini talep etti. Duruşmaya saat 14.00’e kadar ara verildi.

"Buraya gelene kadar size güvenim tamdı"

Aranın ardından Türkan Elçi "Buraya gelene kadar size güvenim tamdı" dedi. Türkan Elçi söz alarak kendi duygu ve düşüncelerini içeren beyanda bulunmak istedi. Ancak mahkeme tarafından engellendi.

Elçi ailesi avukatlarından Nahit Eren şunları ifade etti:

“Eşini kaybetmiş bir kadına söz dahi vermeden dosyada yargılama yapmak istiyorsunuz. Vicdanlarınızı kapatmışsınız. Bize isteğinizi yapabileceğinizi göstermeye çalışıyorsunuz. Duruşmayı sürdüremiyorsunuz. Tarafsızlığınızı yitirmişsiniz.”

Mahkemenin Elçi ailesinin avukatlarını konuşturmamasına karşı Erkan Şenses “Avukatlar mahkemenin emir eri değildir heyetinizi reddediyoruz” dedi.

Avukatların reddi hakim talebini bir üst mahkemeye bırakan mahkeme heyeti, davayı 3 Mart 2021’e erteledi.