Suruç’ta katledilenler mezarı başında anıldı

Suruç’ta yaşamını yitirenler, katliamın 7’nci yıl dönümünde pek çok ilde mezarları başında anıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Temmuz 2022
  • 18:00

İstanbul’da anma

Suruç’ta yaşamını yitiren Alper Sapan Pendik Kurtköy'de, Ece Dinç Karacaahmet Mezarlığı'nda, Büşra Mete Yeni Şeyhli mezarlığında, Nazegül Boyraz Maltepe Küçükyalı'da ve Vatan Budak Karlıtepe'deki mezarı başında anıldı. 

Mezar anmalarında yapılan konuşmalarda katliamda devletin rolüne işaret edilerek sorumluların korunduğuna değinildi. Suruç’ta yaşamını yitirenlerin hesabının sorulacağı vurgusu yapılarak adalet için sokaklarda olunacağı söylendi.

Kasım Deprem ve Osman Çiçek'in mezar anmasına engel

Suruç’ta yaşamını yitiren Kasım Deprem ve Osman Çiçek için Suruç mezarlığında yapılacak anma polisler tarafından engellendi. Mezarlığın girişini kalkanlarla kapatan polisler, sadece ailelerin ve milletvekillerinin mezara girmesine izin vereceklerini söyledi. 

Bunun üzerine aile ve milletvekilleri de mezarlığı girmeyi reddetti ve Suruç Katliamında yaşamını yitirenlerin yoldaşlarıyla birlikte mezarlık önünde açıklama yaptı. 

Diyarbakır’da anma

Katliamda yaşamını yitiren Veysel Özdemir, Diyarbakır Yeniköy'deki mezarı başında anıldı. Özdemir'in aynı zamanda doğum günü kutlandı. Suruç’ta katledilenler şahsında devrim ve özgürlük mücadelesinde ölümsüzleşenler anısına saygı duruşu yapıldı. 

Daha sonra Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) PM üyesi Satiye Ok, söz aldı. Suruç katliamının üzerinden 7 yıl geçtiğine dikkat çeken Ok, “Unutmayacağız. Katliamın failleri devlet ve AKP-IŞİD işbirliğidir” dedi. 

HDP Milletvekili Dersim Dağ ise “Suruç şehitlerimize müjdemiz olsun Kobanê düşmedi, Rojava'da devrim kazandı” diyerek Suruç katliamının failinin devlet olduğunun altını çizdi.  

Anma, “Onlara sözümüz devrim olacak!”, “Suruç şehitleri ölümsüzdür!”, “Suruç için adalet herkes için adalet!”, “Şehit namırın!” sloganlarıyla sona erdi. 

Şırnak’ta ve Van’da anma

Şırnak’ın Cizre ilçesinde, katliamda hayatını kaybeden Hogir (Uğur) Özkan’ın mezarı başında anma yapıldı. 

Van’da ise Yunus Emre Şen’in cenazesinin bulunduğu Karşıyaka Mezarlığı’nda anma gerçekleştirildi.

Katledilenler anısına yapılan saygı duruşunun ardından yapılan konuşmalarda Suruç’ta yaşamını yitirenlerin mücadelesini yükseltme ve katliamın hesabını sorma sözü verildi.

Suruç'ta katledilen öğretmen Süleyman Aksu, Hakkari'nin Yüksekova ilçesindeki mezarı başında anıldı. Anmaya KESK, Eğitim-Sen, HDP Milletvekili Said Dede, HDP eski milletvekili Abdullah Zeydan, ESP, ÖHD ve HDP il ve ilçe yöneticileri katıldı.