İstanbul’da Suruç eylemine polis saldırısı

Suruç Katliamı’nın 7’nci yılında İstanbul’da yapılmak istenen yürüyüşe polis saldırdı. Çok sayıda kişi darp edilerek gözaltına alındı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Temmuz 2022
  • 20:15

Suruç Katliamı’nın 7’nci yıl dönümü vesilesiyle İstanbul’da eylem gerçekleştirildi. İlk olarak Suruç Aileleri İnisiyatifi’nin çağrısı ile Kadıköy Halitağa Caddesi’nde toplanıldı. 

Suruç’ta yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının taşındığı eylemde sık sık “Katillerden hesabı gençlik soracak!”, “Suruç için adalet, herkes için adalet!”, “Suruç şehitleri ölümsüzdür!”, “Unutmak yok, affetmek yok!”, “Suruç’un hesabı sorulacak!” sloganları atıldı. 

Eylemde ilk konuşmayı SGDF Başkanı Yaren Tuncer yaptı. 7 yıldır adalet mücadelesi yürüttüklerini hatırlatan Tuncer "Onlar Kürt halkı ile dayanışmak için yola çıkmışlardı. Ancak Kürt ve Türk halkı arasında kurulmak istenen barış köprüsünü yıkmak isteyen devlet, IŞİD’le el ele yoldaşlarımızı katletti" dedi. Yaren Tuncer, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“Katillerin kim olduğunu biliyoruz, adliyelerde değil sokaklarda adaleti sağlayacağız. Onların bayrağını göğe yükseltmeye devam ediyoruz.”

Suruç aileleri adına yapılan konuşmada "Başladığımız yerden sesleniyoruz. Suruç katliamının hesabını soracağız! Biliyoruz, Suruç aydınlatılsaydı başka katliamlar yaşanmayacaktı" denildi.

Gençlik örgütleri adına yapılan konuşmada ise, “Bugün onları anmak, katliamlara karşı örgütlenmekten geçiyor” denildi. Konuşmada, katledilen devrimcilerin tüm ezilenlerin yanında olduğu vurgulanarak “Bizler, onarlın yoldaşları olarak mücadelelerini yükselteceğimize söz veriyoruz” denildi.

Eylemin devamında katliamda yaralananlar adına Kürtçe bir konuşma yapıldı.

Eylemde, Suruç’ta yaşamını yitiren Evrim Deniz Erol’un tutsak olan annesi Büşra Erol'un mesajı okundu.

Suruç İçin Adalet Platformu avukatlarından Sezin Önal ise yaptığı konuşmada mahkeme süreçlerinde yaşanan hukuksuzlukları aktardı.

Konuşmaların ardından basın metni okundu. Basın açıklamasını okuyan Koray Türkay, 7 yıllık mücadele sürecini aktararak mücadelenin devam edeceğini vurguladı.

Açıklamanın ardından Suruç’ta yaşamını yitirenlerin isimleri okunarak “Yaşıyor!” diye haykırıldı ve nöbet eylemi bitirildi.

***

Halitağa’da yapılan eylemin ardından gençlik örgütlerinin çağrısı ile insanlar parça parça Süreyya Operası önüne geçmeye başladı. Süreyya Operası önüne yürümek isteyen gençlik örgütlerine ve kitleye polis saldırdı. 

Ara sokaklardan yürüyen bazı gençlik grupları Kadıköy balıkçılar civarında polis ablukasına alındı ve işkenceyle gözaltına alındı. 

Bahariye üzerinden Halitağa’ya yürümek isteyen gençlik örgütleri de polis tarafından abluka altına alındı. Polis, çember içinde tuttuğu gençleri tek tek işkence ederek gözaltına aldı. 

Polis saldırısına direnen gençler “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek!”, “Suruç’un hesabı sorulacak!” sloganlarını attılar.

Kadıköy’de terör estiren polis, HDP binasını da abluka altına alarak giriş-çıkışları engelledi.

Kızıl Bayrak / İstanbul