Sürgün edilen tutsak açlık grevine başladı

“Güvenlik” gerekçesiyle Diyarbakır’dan Konya Ereğli T Tipi Kapalı Hapishanesi’ne sevk edilen tutuklu Mehmet Işıktaş, adli tutuklularla kalma dayatmasına karşı açlık grevine girdiğini duyurdu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Kasım 2021
  • 23:35

Konya’ya sürgün edilen tutsak Mehmet Işıktaş adli tutuklularla kalma dayatmasına karşı açlık grevine başladı.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre Diyarbakır D Tipi Kapalı Hapishanesi’nden 7 tutsak, “güvenlik” bahanesiyle 20 Ekim’de apar topar sürgün edildi. Tutsaklar Antalya S Tipi Kapalı Hapishanesi, Tokat T Tipi Kapalı Hapishanesi, Konya Seydişehir T Tipi Kapalı Hapishanesi, Kayseri Bünyan 2 No’lu T Tipi Kapalı Hapishanesi, Bünyan 1 Nolu T Tipi Kapalı Hapishanesi ve Konya Ereğli T Tipi Kapalı Hapishanesi’ne sürgün sevk edildi. Sürgün edilen tutsaklardan bir süre avukatları ve aileleri haber alamazken, bazı tutsak yakınları ise görüşe gittikleri hapishanede sevklerin yaşandığını öğrendi. Tutukluların nereye sevk edildiği konusunda da “güvenlik” bahanesiyle ailelere bilgi verilmedi. Bu tutsaklardan Konya Ereğli T Tipi Kapalı Hapishanesi’ne sürgün edilen Mehmet Işıktaş, babası Eyüp Işıktaş ile yaptığı telefon görüşmesinde, diğer tutsaklarla beraber sevk sırasında yaşadıkları hak ihlallerini anlattı. 

Görüş günü öğrendiler

Oğlunun 2017 yılından bu yana üç kez gözaltına alınarak tutuklandığını kaydeden baba Işıktaş, son olarak 2021 yılının Şubat ayından bu yana oğlunun tutuklu olduğu bilgisini paylaştı.  Baba Işıktaş, oğlunun sevk edildiği gün, kapalı görüş günü olduğunu ve o güne kadar hiçbir şekilde sevklerden haberdar olmadığını aktardı. Oğlunun sürgün edildiği yeri 23 Ekim günü kendisini telefonla aramasıyla öğrendiğini dile getiren Baba lşıktaş şunları ifade etti:

“Görüşe gittiğimiz gün başka bir yere sürgün edildiğini öğrendik.  Oğlumun nereye götürüldüğüne dair yetkilerden bilgi almak istedik, fakat bize ‘güvenlik’ gerekçesi öne sürülerek ne bize ne de avukatlara bilgi verildi. Üç gün sonra önce avukatı daha sonra da oğlum bizi aradı. Böylece yerini öğrendik”

Sevk edildikleri esnada üzerindeki elbise hariç hiçbir eşyalarını almasına izin verilmediğini aktaran Işıktaş, oğlu ringle götürülürken kendisine baskı uygulandığını söyledi. Önce karantina için 14 gün tek odada kalan oğlunun, idarenin adli tutuklularla kalması için dayatmalarda bulunduğunu kaydeden Işıktaş, dayatmayı kabul etmeyen oğlunun gardiyanlarla sözlü tartışma yaşadıktan sonra hücreye atıldığını belirtti. Işıktaş, “Oğluma hücrede sadece yatması için sünger verilmiş. Kendini örtmek için battaniye dahi kendisine verilmedi” dedi.

“Kabul etmeyeceğim”

Oğlunun kendisine yönelik bu baskıları kabul etmeyeceğini ve asla adlilerle birlikte kalmayacağını hapishane idaresine ilettiğini belirten Işıktaş, oğlunun kendisine şunları ifade ettiğini aktardı:

 “Benim düşüncem ile adlilerin düşünceleri farklıdır. Aynı ortamda bulunmamız söz konusu dahi olamaz. Eğer cezaevi idaresi bu taleplerinden vazgeçmezse ve beni bulunduğum dosyadaki arkadaşlarımın arasına göndermezse, açlık grevi eylemini başlatacağım”

 Son dönemlerde tüm cezaevlerinde baskıların hat safhaya ulaştığını belirten Işıktaş, sadece çocuğunun değil tüm tutsakların baskı altında olduğunu ifade ederek, “Sanki aileleri bunun üzerinden terbiye etmek istiyorlar” dedi.  

3 gündür açlık grevinde

 Oğlunun en son 9 Kasım’da kendilerini arayarak 3 gündür açlık grevine girdiği bilgisini ileten baba Işıktaş, oğlunun durumundan kaynaklı endişeli olduklarını belirti.