Sivas Katliamı duruşması görüldü

Firari sanıklar yönünde devam eden Sivas Katliamı davasının duruşmasında PSAKD ve Ankara Barosu Toplumsal Davalar Merkezi'nin davaya katılma talebi kabul edildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 27 Ocak 2023
  • 10:30

Sivas Katliamı’na dair üç firari sanık yönünden devam eden davaya Ankara 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Duruşmada ilk olarak katliamda yaşamını yitiren Gülsüm Karababa’nın ağabeyi Hüseyin Karababa söz aldı.

Daha sonra konuşan avukat Özgür Piroğlu ise Sivas’ta Alevi Soykırımı yapıldığını vurguladı. Beyanda bulunan avukat Hüsniye Şimşek ise etkin bir soruşturma yapılması gerektiğini ifade ederek şunları söyledi:

“İsveç’te birkaç gün önce Kur’an-ı Kerim’e yönelik bir saldırı yapıldı ve devamında protestolar yapıldı. Bu protestolardan bir ilginç olanı da İstanbul’da yapıldı. O gün insanlar bir araya geldiler ve ne bir yerleri yaktılar ne yıktılar. İnanılmaz bir güvenlik tedbir alınmıştı ancak Madımak’a baktığınızda insanlar bir otelin içerisinde katledildiler. Çünkü oradaki yapı son derece örgütlü ve planlıydı. Yani burada bir türlü bulunamayan sanıklar insanlığa karşı bir suç işlemiştir. Biz burada Adalet arayışımızı sürdürüyoruz. Hatta davanın takipçisi bir avukat arkadaşımız hayatını kaybetti. Mahkemeden artık etkin bir yargılama bekliyoruz. Bakanlıktan gelen cevaplar dahi sizin sorularınızı karşılayacak nitelikte değildir. Dosyaya delil, bilgi sunulması ve etkin yargılama yapılabilmesi için PSAKD, Divriği Kültür Derneği ve Tuncelililer Derneğinin müdahil olarak kabul edilmesi gerekir.”

Avukat Şenal Sarıhan’ın ardından mahkeme heyeti, sanıklar hakkındaki yakalama kararının devamına, PSAKD ve Ankara Barosu Toplumsal Davalar Merkezinin davaya katılma talebinin kabulüne, Emre Kongar, Temel Karamollaoğlu, dönemin Sivas valisi ve tugay komutanı, dönemin PSAKD Başkanı Murtaza Demir’in dinlenmesinin davaya katkı sağlamayacağı nedeniyle talebin reddine karar verdi.

Heyet, bir sonraki duruşmayı 11 Mayıs’a erteledi