“Şiddet sona erene dek mücadelemiz sürecek”

İstanbul Tabip Odası, genel kurul öncesi gerçekleştirdiği basın açıklamasında sağlıkta şiddete dikkat çekti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 16 Nisan 2022
  • 19:45

İstanbul Tabip Odası (İTO) Yönetim Kurulu Genel Kurul öncesi Şişli’de bulunan Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. 17 Nisan 2012 tarihinde Antep’te bir hasta yakını tarafından öldürülen Dr. Ersin Arslan’ın anıldığı basın açıklamasında sağlıkta şiddete dikkat çekildi. 

Dr. Ersin Arslan şahsında yaşamını yitiren tüm sağlık emekçileri için gerçekleştirilen saygı duruşunun ardından İTO Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip basın açıklamasını okudu. 17 Nisan’ın “Sağlıkta şiddete karşı mücadele günü” olduğunu hatırlatan Saip, iktidarın sağlık politikalarının şiddeti beslediğini vurguladı. Saip, şiddet ortamının düzeltilmesinin maddi manevi şiddeti oluşturan koşulların tümünün düzeltilmesiyle mümkün olacağının altını çizerek şöyle devam etti:

“Son yapılan büyük beyaz eylemler sonrası kaçınılmaz olarak çıkartılan sağlık çalışanlarına şiddetin önlemesi için yasa; bu sorunun sadece hukuki yanını görmüş, sosyal boyutunu görmezden gelmiştir. Dolayısıyla son yasa, şiddetin önlenmesi için kapsamlı hiçbir adım atmamıştır. Yoksullaşan, krizler ile uğraşan, sağlıkta yaşanan krizi ve tıkanmayı gün geçtikçe daha fazla hisseden yurttaşlar ile meslektaşları öldürülen, darp edilen, pandemide ağır şartlar altında çalışan, sistemin tüm açıklarının muhatabı haline getirilen hekim, sağlık çalışanları karşı karşıya getirilmektedir. Sağlıkta yaşanan şiddetin kök nedenlerini kabul etmeden, yani vatandaşların yaşama koşullarını, hekimlerin çalışma koşullarını iyileştirmeden, halk sağlığını öncelemeyen sağlık sistemi değiştirilmeden salt şiddet yasası, sağlıkta şiddeti kalıcı olarak çözemez.”

“Artık bir hekimin/sağlık çalışanının kılına zarar gelmesine tahammülümüz kalmamıştır. Şiddet öngörülebilir ve önlenebilir toplumsal bir sorundur” diyen Saip Dr. Ersin Arslan’ı anarak konuşmasını tamamladı.

Basın açıklamasının ardından genel kurulun yapılacağı salona geçildi.