İllerde sağlıkta şiddete karşı eylem

Dr. Ersin Arslan ve şiddet sonucu yitirilen hekimler sağlık emekçileri tarafından birçok ilde anıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 15 Nisan 2022
  • 20:10

Antep’te 17 Nisan 2012 tarihinde bir hasta yakını tarafından görevi başında katledilen Dr. Ersin Arslan’ın ölüm yıl dönümü Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından “Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü” ilan edilmişti.

TTB ve tabip odaları, “Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü” kapsamında 15 Nisan 2022 günü birçok ilde basın açıklamaları düzenledi. Diyarbakır, Eskişehir, Çanakkale, Antakya, Aydın, İzmir, Bursa, Batman, Van, Ankara, Antep’te yapılan eylemlerde açıklama okundu.

Basın açıklamalarında Dr. Ersin Arslan şahsında sağlıkta şiddet sonucu yaşamını yitiren sağlık emekçileri anıldı, sağlıkta şiddetin önlenmesi için etkili bir yasa çıkarılması talebi tekrar dile getirildi.

“Şiddet öngörülebilir ve önlenebilir toplumsal bir sorundur”

Anma etkinliklerinde yapılan açıklamalarda siyasal iktidarın sağlıkta şiddeti azaltmak yerine şiddet sarmalını genişleten politikalarda ısrarcı olduğu vurgulanarak şu ifadelere yer verildi:

“TTB, defalarca bu şiddet ortamını düzeltecek, rehabilite edecek öneriler sunarken; siyasi iktidar bunlara kulaklarını tıkayarak yanıt vermiştir. Tıkanmış sağlık sisteminin aynı şekilde devam ettirilmeye çalışılması, sağlıkta şiddetin daha da artmasına zemin hazırlamıştır. İktidarın kolaylıkla hazırlayabileceği etkili bir yasal düzenleme bile, şiddeti hiçbir şekilde önleyemeyecek kadük bir düzenleme haline getirilmiştir.

TTB olarak bugüne kadar yaptığımız gibi bundan sonra da toplumun sağlık hakkını iyi hekimlik değerleriyle koruyacağız. Bu topraklarda hekimlik yapabilmek şiddetten uzak güvenli çalışma koşulları, emeğimizin karşılığını alabildiğimiz şartlar sağlanmalıdır. Artık bir hekimin/sağlık çalışanının kılına zarar gelmesine tahammülümüz kalmamıştır. Şiddet öngörülebilir ve önlenebilir toplumsal bir sorundur. Bu konuda hekimlerin, kendi yaşam hakları, sağlıklı çalışma yaşamı için seslerini ve güçlerini; her yerde, her koşulda, hep birlikte göstermeye hazır olduklarını bir kere daha belirtmek istiyoruz. Şiddet sona erene kadar mücadelemiz sürecektir. Kaybettiğimiz arkadaşlarımızı, 30 yaşında aramızdan ayrılan Dr. Ersin Arslan şahsında saygı ve şükranla anıyoruz.”