“Sefalet ücretini kabul etmeyelim!”

İstanbul’da işçi ve emek örgütleri açıklanan asgari ücrete ilişkin yaptığı eylemde “Krizi biz yaratmadık bedelini de biz ödemeyeceğiz” vurgusu yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 16 Aralık 2021
  • 19:46

İşçi-emekçilere “müjde” olarak sunulan 2022 yılı asgari ücretine ilişkin işçi ve emek örgütleri İstanbul’da eylem gerçekleştirdi. Kadıköy Süreyya Operası önünde yapılan eylemde “sefalet ücretini kabul etmeyelim” çağrısında bulunuldu.

Ortak yapılan açıklamada işçi ve emekçiler algı operasyonuna karşı uyarılarak şu ifadelere yer verildi:

“Komisyonun Hitler’in propaganda bakanı Goebbels’in yalan makinası gibi hareket etmekten başka bir misyonu olmadığı açıktır. Erdoğan, Çalışma Bakanlığı, TİSK ve Türk-İş bürokratları her fırsatta sermayenin çıkarlarını gözeten açıklamalarla toplumun karşısına çıktılar.

“Asgari ücrete yüksek zam yapılması halinde işten atmaların artacağını ve milyonların işsiz kalacağını, istihdamı arttırmanın yolunun ülkeyi ucuz işgücü cennetine çevirmekten geçtiği propagandasını sıklıkla ifade ettiler. Bu gibi açıklamalarla algı operasyonu yaparak, işçi ve emekçilerin gözünü korkutarak sefalet ücretine mahkûm etmenin zeminini oluşturmaya çalıştılar.”

4250 TL olarak açıklanan asgari ücretin Ocak 2021’dekine göre 110 dolar gerilediğine dikkat çekilen açıklamada “Asgari ücret oyununun parçası olanlar ise işçi ve emekçilerin yaşadığı sorunların baş aktörleridir. Bu kadar rahat hareket etmelerinin arkasında ise sınıfın güçlü örgütlülüklere sahip olmaması yatmaktadır. Hükümet temsilcileri, düzen siyasetinin tüm aktörleri ve TİSK doğrudan sömürücü sınıfın temsilcileridir. Türk-İş bürokratları ise sömürücü sınıfların işçi sınıfı içindeki ajanları ve bir parçasıdır” denildi.

Artık yeter!

Sermaye ve iktidarın krizi kendileri için fırsata çevirdiği belirtilen açıklamada pandemi koşullarında işçilerin karşı karşıya kaldığı saldırılar aktarılarak şu şekilde devam edildi:

“Resmi rakamlara göre dahi yoksulluk sınırı altında kalan ücretle yaşamaya mahkûm edilenlerin öfkesinden korkuyorlar. Krizi fırsata çevirenler, servetlerini arttırma derdine düşenler insanlığa açlık, yoksulluk, geleceksizlik, kan ve gözyaşından başka bir şey sunamazlar. Tüm canlı hayatının yıkımı uğruna kârlarını ve düzenlerini korumaya çalışanlara karşı ‘artık yeter’ sesini daha fazla yükseltmenin zamanıdır. ‘Krizi biz yaratmadık bedelini de biz ödemeyeceğiz’ demek için mücadeleyi büyütmenin zamanıdır.”

“Yaşadığımız sorunların tek bir çözümü var; İşçi ve emekçiler olarak örgütlenmek. Bizleri açlığa, yoksulluğa, geleceksizliğe mahkûm edenlerin karşısına bir sınıf olarak çıkmaktır. Bunun için yapmamız gereken fabrikalarda, sanayi havzalarında, işletmelerde ve hayatın olduğu her yerde, tabandan birliğimizi sağlamak ve en önemli silahımız olan üretimden gelen gücümüzü kullanmaktır” denilen açıklamada tüm işçi ve emekçilere ücretli kölelik düzenine karşı mücadeleyi büyütmeye, sefalet ücretini kabul etmeme çağrısı yapıldı.

Açıklama 18 Aralık Cumartesi günü saat 17.00’de Bakırköy Meydanı’nda yapılacak eylem çağrısının ardından sona erdi.

Eylemde sık sık “asgari değil insanca yaşam” , “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek” ve “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni” sloganları atıldı.

İmzacı kurumlar ise şu şekilde:

“4. Vardiya İşçi Dayanışması, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP), Birleşik İşçi Kurultayı (BİK), Birleşik İşçi Zemini (BİZ), Devrimci Demokratik Sendikal Birlik (DDSB), Devrimci Hareket, Devrimci İşçiler, Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV TEKSTİL), Dostluk ve Kültür Derneği (DKDER), Ekmek ve Onur, Emekçi Hareket Partisi (EHP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), İnşaat İşçileri Sendikası (İnşaat-İş), İstanbul KHK'lılar Platformu, İşçi Hareketi Koordinasyonu (İHK), İşçinin Kendi Partisi (İKEP), Kaldıraç, Kırmızı Gazete, Partizan, Proleter Devrimci Duruş (PDD), Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP), Sosyalist Emekçi Partisi (SEP), Turizm, Eğlence ve Hizmet İşçileri Sendikası (TEHİS), Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası (TOMİS)

 

Kızıl Bayrak / İstanbul