Sayıştay'a 'sadeleştirme', yolsuzluğa örtü

AKP iktidarı, Sayıştay raporlarına "sadeleştirme" adı altında yeni bir biçim vererek yolsuzlukları örtbas etme hedefinde.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 04 Şubat 2020
  • 15:42

Sayıştay anayasada “mali yargı organı” olarak geçer. Sayıştay, merkezi bütçedeki tüm gelir ve giderleri, mal varlıklarını TBMM adına denetlemekle sorumludur. Sayıştay raporları şimdiye kadar oldukça sınırlı da olsa yolsuzlukları belgeliyordu. AKP iktidarı “sadeleştirme” adı altında yolsuzlukları örtbas etmeyi, Sayıştay’ın sınırlı olan işlevini ortadan kaldırmayı hedefliyor.

BirGün’den Nurcan Gökdemir’in haberine göre, yeni rapor formatı, 2018 yılı denetim raporlarının TBMM’ye sunulmasının ardından ortaya çıktı. Sayıştay Başkanlığı bürokratları, TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hesaplarını İnceleme Komisyonu’na bilgi verdi. Öncesinde uzman denetçiler tarafından hazırlanan raporların 2015’ten bu yana Rapor Değerlendirme Kurulu’nda denetlendikten sonra TBMM’ye sunulması kararı yürürlükteydi. Bilgilendirmede, bunun ardından bir de sadeleştirme uygulanacağı söylendi. Sayıştay Bölüm Başkanı Onur Derici KİT raporlarında revizyon çalışması yaptıklarını, Denetim Grup Başkanı Haydar Gezmiş ise “Kamu idaresi hakkında tek başlık altında daha sade ve yeterince bilgi sunulmasının hedeflendiğini” anlattı. Gezmiş, “Bulgu ve önerilerde ise herhangi bir kısıt getirilmemiştir” dedi.

Eti Maden raporunun yüzde 80’i gitti

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz ise Sayıştay’ın raporlarında, rapor sayfalarında ve içerik bilgilerinde büyük bir azalma olduğunu vurgulayarak “sadeleştirme”nin kabul edilemez olduğunu belirtti. “Burada ‘sadeleştirmek’ demek filtre etmek’ demek” ifadelerini kullanan Yavuzyılmaz Eti Maden İşletmeleri ile ilgili rapordaki değişimi şöyle anlattı:

“Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü 2016 yılı Sayıştay Denetim Raporu’nun bir sayfası 45 satır, 9 kelime ve toplamı itibarıyla da 540 sayfadan oluşuyor yani 218 bin 700 kelime var. Eti Maden İşletmeleri 2018 yılı raporundaysa yani değiştirilmiş yeni formattaysa bir sayfada 34 satır, o satırda toplam 12 kelime… Rapor itibarıyla da toplam 108 sayfadan oluşuyor, o da 44 bin 64 kelime. Yani arada tam olarak 4,96 kat fark var.”