Sarıgazi’de Suruç anması: "Adalet mücadelesi sokakta"

Suruç Katliamı’nın 5. yılı dolayısıyla Sarıgazi’de anma gerçekleştirilerek adalet mücadelesinin sokaklarda süreceği vurgulandı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 19 Temmuz 2020
  • 21:09

Sarıgazi Tertip Komitesi bileşenlerinden ilerici-devrimci kurumlar (BDSP, HDP, TİP, HE, SMF, Partizan) ve AKA-DER, ESP, SGDF Suruç Katliamı'nın 5. yılında katliamı lanetlemek ve katledilen 33 devrimciyi anmak için bir araya gelerek bir basın açıklaması gerçekleştirdi. 

Demokrasi Caddesi’nde buluşan kitle öncelikle tüm devrim şehitleri anısına saygı duruşuna çağrıldı. Saygı duruşunun ardından katledilenlerin isimleri okunarak anıldı. Ardından basın açıklamasına geçildi. Basın açıklamasında öncelikle katliam süreci şöyle anlatıldı:

“20 Temmuz 2015’de Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu’nun çağırısıyla Kobanê’nin yeniden inşasına katkı sunmak için Türkiye’nin farklı kentlerinden yola çıkan ve Suruç’ta konaklayan gençler, sermaye iktidarının beslemesi gerici-faşist IŞİD çetesi tarafından gerçekleştirilen intihar saldırısı sonucu hunharca katledildi.

33 ilerici-sosyalist gencin yaşamını yitirdiği, onlarcasının yaralandığı katliam, sermaye iktidarının içeride ve dışarıda yürüttüğü kapsamlı savaş ve saldırganlık politikasının dolaysız bir sonucu olarak yaşandı. Zira bombanın pimini çeken gerici-faşist ellerin bizzat sermaye iktidarı tarafından beslendiği, eğitildiği ve silahlandırıldığı; başta Kürt halkı olmak üzere bölge halklarına karşı yürütülen kirli savaşta ve emperyalist saldırganlıkta etkin bir şekilde kullanıldığı bilinmektedir.” 

“Sınıfsız, sömürüsüz, savaşsız dünya mücadelemiz sürecek”

Ardından AKP iktidarının korku imparatorluğu yaratmak için gerici-faşist çetelerle işbirliği yaparak bir dizi katliam gerçekleştirdiği vurgulandı. Suruç, Ankara, Diyarbakır katliamlarının bunun bir parçası olduğu vurgulandı. Basın açıklaması şu sözlerle devam etti:

“Baskı ve katliamlarla yerini sağlamlaştırmak isteyen AKP iktidarı, işçi-emekçilerde biriken öfkeyi, mücadeleyi bastırmak istiyordu. Yaşanan ekonomik ve siyasal krizi gölgelemek, krizin tüm faturasını emekçilere ödetmek istiyordu.  İnsanların bir araya gelmesini örgütlenmesini, sorunlarına ortak çözümler bulmasını engellemek istiyordu. Ancak mücadelemizi bitiremediler.

33 düş yolcusu işçilerin birlik, halkların kardeş olduğu bir dünyada yaşamak için mücadele ediyorlardı.  Bizleri açlığa, yoksulluğa mahkum eden, gençleri geleceksizliğe iten bu sisteme karşı birlik olmaya, mücadeleye çağırıyorlardı. Bugün onları anmak bu mücadeleyi her alanda büyütmekten, örgütlenmekten geçiyor. Bizleri korkutup sindirmeye çalışan bu kapitalist sistem ve efendilerine karşı mücadele bayrağını büyütmekten geçiyor.

Bir kez daha yineliyoruz. Bugün bizleri katliamlarla yıldırmaya çalışanlara karşı mücadelemiz sürecek. Bizleri ne katletmekle ne baskı, tutuklama ve gözaltılarla yıldırabilirler. Düşlediğimiz özgür, sınıfsız, sömürüsüz ve savaşsız bir dünyayı kurana dek mücadelemiz sürecek.”

Ayrıca SGDF adalet mücadelesinin mahkemelerde değil, alanlarda, meydanlarda, sokaklarda devam ettiğini belirterek mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı. Açıklama yarın (20 Temmuz’da) yapılacak anma programına çağrıyla son buldu.

Kızıl Bayrak / Ümraniye